huvudbild

Resande och arbetsvillkor

Att vi reser bidrar till att skapa jobb och ökar välståndet i länder vi besöker. Men alltför ofta är lönerna låga och villkoren dåliga. I många länder är det dessutom förbjudet att försöka ändra på det genom att gå med i facket.

Därför är arbetsvillkor en viktig fråga kopplat till resande

Att åka utomlands på semester är ett tillfälle för vila, nya upplevelser och tid med familj och vänner. Man åker helt enkelt bort från vardagen. För servitören som serverar dig drinkar, städerskan som bäddar din säng och trädgårdsmästaren som ser till att gräset alltid är grönt är arbetet dock ofta förknippat med låga löner, osäkra anställningar och långa arbetsdagar. En vardag de inte kan åka bort ifrån.

Visste du att...

  • Rese- och turismsektorn är en av världens största ­branscher. Den står numera för tio procent av världens BNP. (Källa: World Travel and Tourism Council.)
  • Säsongsanställningar, sexuella trakasserier och skadlig arbetsmiljö är vardag för många i turistindustrin.
  • Barnarbete är också vanligt. FN:s International Labour Organisation räknar med att 13-19 miljoner barn och unga under 18 år arbetar inom turistindustrin.
  • I 93 av världens länder nekas arbetarna rätten att organisera sig fackligt. (Källa: Världsfacket ITUC)

Frågan i praktiken

"Mamma och pappa borde inte behöva jobba jämt"

Thiha Aung och Zin Min Htet är sju och nio år gamla och deras föräldrar arbetar på ett hotell i Khao Lak i Thailand. När föräldrarna jobbar är barnen hemma ensamma och ser på tv. Och jobbar gör föräldrarna nästan jämt: Båda sliter på hotellet sju dagar i veckan för att få ekonomin att gå ihop. Trots att barnens mamma städar varje dag tjänar hon bara 2000 kronor i månaden, vilket är under den lagstadgade minimilönen.

Intervjun med den här familjen gjordes hösten 2017, i en granskning av villkoren på svenskarnas semesterhotell i Thailand. Läs mer om vad vi fann här.

Två barn sitter och håller om varandra i ett kök

Thiha Aung och Zin Min Htet Bild: Jonas Gratzer

Rättvisemärkt vandrarhem tar hand om sina anställda året runt

Säsongsarbete är vanligt i turismen och innebär att anställda går utan inkomster en stor del av året. Men på vandrarhemmet the Backpack i Kapstaden har personalen jobb även under lågsäsong. När det behövs förstärkning anställer i stället ungdomar, för vilka det blir mer som en bonus att hoppa in ett tag. Ofta har de deltagit i något av de sociala projekt vandrarhemmet stödjer, eller är barn till någon i personalen.

Läs mer om rättvisemärkt turism i Sydafrika.

En kvinna bakom en enkel hotellbar

Evelyn Williams har arbetat på the Backpack i många år. Det är också den arbetsplats hon har tyckt bäst om. Bild: Annika Ahlberg

Vad vi arbetar för

De som ger besökarna service på resan ska ha anständiga arbetsvillkor. Det handlar om trygga anställningar och om att ingen ska bli trakasserad på jobbet. Lönerna ska gå att leva på och de som jobbar ska ha rätt till ledighet.

Starka fackföreningar är grundstenen för att skapa den här förändringen. I många länder är det dock förbjudet att vara med i facket. Därför är det avgörande att fackligt arbete blir tillåtet. Alla ska ha möjlighet att organisera sig för att tillsammans arbeta för bättre villkor.

Det är också viktigt att reseföretagen tar sitt ansvar. De har stora möjligheter att ställa krav på bra arbetsvillkor när de upphandlar hotell, mat, transfer, guidade turer, med mera. Här finns det internationella riktlinjer för hur företagen bör agera att luta sig emot.

  1. Du kan göra skillnad!
  2. Fråga din researrangör eller resebyrå om arbetsvillkoren när du bokar. Har de en policy eller uppförandekod som säger att rättigheter i arbetslivet ska respekteras? Hur följer de upp att deras krav efterlevs? Har de kontakt med lokala organisationer?
  3. Välj gärna ett hotell som har märkningar vad gäller miljö och arbetsförhållanden.
  4. Ifrågasätt uppenbara brister väl på plats. Det är ett effektivt sätt att visa arbetsgivarna att det inte är okej.
  5. Lägg gärna lite extra pengar när du betalar eller checkar ut. Många gånger ger dricks en lika stor inkomst som lönen. Det behövs inte mycket för att visa din uppskattning för det arbete som utförs.
  6. Om du flyger, välj ett flygbolag som har kollektivavtal och som garanterar bra arbetsvillkor.

Experterna på arbetsvillkor inom Schyst resande

Unionen, Hotell- och Restaurangfacket, Union to Union och Fair Action är de som har koll på arbetsvillkor i nätverket.

Illustration: Klara Bartilsson

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv just ditt favoritställe och inspirera andra resenärer!

Tipsa här