En karta över världens länder i olika färger beroende på rankning

10 populära resmål på fackens svarta lista

Drömdestinationen kan vara en mardröm för arbetstagarna. Flera av de platser vi svenskar helst reser till är världens värsta länder att jobba i. Det visar en genomgång som Schyst resande har gjort.

Snart börjar juli – den månad då svenskarna reser allra mest. I flera fall går solresan till länder där det ser mörkt ut för arbetstagarnas mänskliga rättigheter.

Nätverket Schyst resande har tittat närmare på 35 av svenskarnas vanligaste resmål och fann att 10 av dem ligger på värstinglistan.

På listan, som släpps idag av världsfacket ITUC, rankas världens länder utifrån hur vanligt det är att arbetstagare behandlas illa. Det sämsta betyget är "ingen garanti för arbetares rättigheter". Det tilldelas följande av svenskarnas favoritdestinationer: Grekland, Turkiet, Thailand, Kina, Hong-Kong, Indonesien, Förenade Arabemiraten, Egypten, Filippinerna och Colombia.

I dessa länder kan människor inte räkna med internationellt erkända rättigheter i arbetslivet, som yttrandefrihet, rätten att demonstrera, strejka eller gå med i en fackförening. Anställda som vill förbättra villkoren på sin arbetsplats riskerar att få sparken, utsättas för våld eller fängslas.

Turkiet, "all inclusive-hotellens förlovade hemland", pekas ut som ett av de tio värsta länderna. Arbetstagare som har försökt organisera sig eller demonstrerat mot livsfarliga arbetsplatser har attackerats av polis och ställts inför rätta. En facklig ledare har mördats.

I Egypten, solsäkert chartermål för många svenskar, upplöste staten alla oberoende fackförbund förra året. Nio av tio hindrades från att bildas på nytt.

– På destinationer där staten inte respekterar anställdas mänskliga rättigheter är det extra viktigt att reseföretagen gör det. De har stora ekonomiska muskler och därmed stora möjligheter att ställa krav, säger Helena Myrman, projektledare för nätverket Schyst resande.

– Som resenär ska man kunna lita på att de som tar hand om en under semestern har mänskliga rättigheter på jobbet. Det handlar om saker som löner och arbetstider – men också om att kunna gå samman och arbeta för bättre villkor.

Världens värsta länder att jobba i – läs mer om fackens rankning

För mer information, kontakta:

Helena Myrman, projektledare på Schyst resande, helena.myrman@unionen.se, 070-257 03 04

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer