Illustration av tävlingsprocessen: spåna, skriva, resa

15 000 kronor till den mest hållbara klassresan

Nätverket Schyst resande bjuder in klasser i hela Sverige att tävla i hållbart resande.

Idag öppnar tävlingen Vår hållbara klassresa, där elever på gymnasiet och i årskurs nio kan vara med och tävla om ett bidrag till en klassresa. Vinner gör den klass som planerar en resa enligt så hållbara principer som möjligt. De tävlande uppmanas att tänka på både miljö, arbetsvillkor och hur deras val under resan kan ge ett positivt avtryck på destinationen.

– Det här är ett kul och konkret sätt för eleverna att utforska vad hållbarhet handlar om i grunden. Turismen är också en nyckelfråga när det gäller hållbar utveckling – vi måste ställa om resandet om vi ska ha en chans att nå de globala målen, säger Helena Myrman, projektledare på Schyst resande. Frågor som klimat och jämställdhet blir allt viktigare för unga, och de är två exempel på frågor som påverkas av turismen.

– Vi vill att ungdomarna ska få lära sig hur man kan ta med sig sina värderingar på resan. Det är dessutom ett mycket roligare sätt att resa, säger Helena Myrman. Priset delas ut en gång per termin. Lärare som vill förbereda sin klass för att vara med och tävla kan boka en gratis workshop om hållbart resande och beställa ett läromedel utan kostnad.

Läs mer om tävlingen Vår hållbara klassresa här

Kontakt: Helena Myrman, Schyst resande, helena.myrman@unionen.se, 070-257 03 04

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här