Stefan Löfvén regeringsförklaring i riksdagen

5 grejer ur regeringsförklaringen vi kommer att hålla koll på

I veckan öppnade riksdagen arbetsåret 2020-21 under pompa och ståt och statsministern höll regeringsförklaring. Vi tog fasta på fem punkter som vi kommer att hålla extra koll på under året!

Regeringsförklaringen är som en avsiktsförklaring, en övergripande presentation av vilka visioner och mål man har för det kommande årets politik. För den som vill läsa eller lyssna på hela talet finns det här. Annars har vi plockat fem fina russin ur löfteskakan som vi inte kommer att släppa ur sikte under året:

1. Statsministern sa: "Vi har en historisk möjlighet att genomföra åtgärder som ger jobb här och nu – men som också stärker Sverige. Den möjligheten tar vi. Tillsammans ska vi jobba Sverige ur krisen och bygga samhället mer hållbart."

2. Statsministern sa: "Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Vi ska fortsätta att vara världsledande i arbetet med att motverka den globala uppvärmningen och i genomförandet av Agenda 2030."

3. Statsministern sa: "Sveriges första klimathandlingsplan genomförs."

4. Statsministern sa: "Regeringen genomför nu den största järnvägssatsningen i modern tid."

5. Statsministern sa: "Hållbar turism är viktigt för Sverige och regeringen kommer därför att förbättra förutsättningarna för besöksnäringens återhämtning."

Att hålla vad man lovar

I samma veva som statsministern höll regeringsförklaringen i riksdagen lämnades en lista på höstens kommande propositioner (förslag till riksdagen).

Några av de listade förslagen rör hållbarhetsfrågor. I oktober planerar regeringen till exempel att lägga fram ett förslag om nytt regelverk för handel med utsläppsrätter. Någon gång i november aviseras ett förslag om reduktionsplikt på flygfotogen senare lär det komma förslag om fartygsåtervinning (17 november) och Vägar till hållbara vattentjänster (december).

Vi hittar dock inget i listan som visar på hur regeringen rent konkret vill förbättra förutsättningarna för mer hållbar turism. Hjälp gärna Schyst resande att bevaka detta område - mejlkontakter finns på sajten!

Här finns hela listan på höstens aviserade propositioner.

uppmaning

Gå på kurs hos oss!

Schyst resande håller flera utbildningar i hållbar turism, framför allt för resebranschen men även i skolor. Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Till våra utbildningar i hållbar turism!