Renata Chlumska, STF, Friluftsfrämjandet, Fjällräddningen, fjällvett, vandring, skitouring, camping,

5 råd för vett och varsamhet i fjällen

Bergsbestigaren Renata Chlumska har tillsammans med fyra organisationer, däribland Fjällräddningen och Svenska Turistföreningen, gått ihop för att höja vett och varsamhet i fjällen. Här är deras fem råd - ta till dig dem innan du ger dig ut.

Informationssatsningen, som också inkluderar Friluftsfrämjandet och Håll Sverige Rent är en informationskampanj som i sociala medier går under namnet #fjällvett.

— Vi tror att de flesta besökare vill göra rätt i fjällvärlden, men kanske är ovana och inte riktigt vet hur. Därför vill vi sprida råden så att de når så många som möjligt och hjälper till att höja kunskapen, till nytta för både den nyblivna vandraren och naturen, säger Renata Chlumska i en presskommentar.

Satsningen kom till som ett svar på sommarens larm om nedskräpning och många utryckningar för fjällräddningen.

— Istället för att förfasas så måste vi inse att det handlar om kunskap. Kan vi få flera att förbereda sig med både rätt utrustning och rätt kunskap så att de inte utsätter sig för onödiga risker eller skräpar ned i en känslig miljö? Våra fem råd syftar till att göra vistelsen i fjällen mer njutbar. Och frågan är aktuell året om.

5 goda råd för #fjällvett

  1. Säkerheten är nummer 1! Håll koll på väderrapporten. Vädret växlar snabbt i fjällvärlden och speciellt under vintern ställer det stora krav på förberedelser. Berätta alltid för någon vart du ska och när du beräknar vara tillbaka. Lita inte på att det kommer att finnas täckning på telefonen under turen.

  2. Kunskap är lätt att bära: Läs på innan! Låna eller köp böcker, sök information på nätet, gå en kurs eller två i fjällvandring eller fjällsäkerhet, boka guidning.

  3. Planera för det oväntade! Under turen kommer omständigheterna och förutsättningarna ändras. Nödvändigheter vid toppbestigningar och fjällturer i allmänhet är: karta och kompass, vind- och vattentäta plagg, värmeplagg, första hjälpen, mat och vatten. Var beredd på skador, att du måste ligga pall i tältet en dag extra och att det kan bli spänningar i gruppen.

  4. Lämna bara ditt fotavtryck, och knappt ens det. Det är nolltolerans mot nedskräpning och det finns ingen som städar i naturen. Allt som du tar med dig ut ska också tas med hem igen. Fjällturer sker ofta i skyddade områden såsom naturreservat eller nationalparker med särskilda restriktioner. Läs på vad som gäller för det område som du ska besöka och följ reglerna. Tänk också på att du många gånger rör dig i renbetesland, och då måste hunden vara kopplad och du får inte störa eller skrämma renarna.

  5. Kom ihåg att njuta! Att vara väl förberedd gör resan trevligare. Ta hand om dig så att du orkar ha en positiv attityd, våga upptäcka nytt och vara villig till samarbete. Hjälp andra och ta tillfället i akt att träffa nya människor med samma intresse som du!

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här