Flygbild på flygplatsbygge med 52 gula hjälmar staplade på varandra.

Mer än femtio döda under arbetet med Istanbuls nya superflygplats

Minst 52 arbetare har hittills dött under konstruktionen av Istanbul Grand Airport. När anställda demonstrerade mot den bristande säkerheten fick flera av dem böter och fängelse. Nu riktar världsfacket skarp kritik mot det ansvariga företaget och Turkiets regering.

Istanbul Grand Airport invigdes i höstas och ska fortsätta byggas ut till år 2025. Projektet är ett av Turkiets största satsningar någonsin och beskrivs från officiellt håll som en framgångssaga.

Arbetare på bygget och deras fackföreningar har dock under lång tid pekat på allvarliga risker för de som jobbar med flygplatsen. Huvudentreprenören har systematiskt struntat i nödvändiga säkerhetsåtgärder, vilket har lett till att minst 52 arbetare har förlorat livet. Och arbetet fortsätter, utan att bristerna har rättats till.

I september förra året deltog runt 10 000 människor i en fredlig demonstration mot de livsfarliga arbetsvillkoren på Istanbul Grand Airport. De protesterade också mot andra missförhållanden, till exempel löner som inte betalats ut. Arbetsgivaren svarade med att kalla in privata säkerhetsstyrkor och polis, och många av de fredliga demonstranterna greps och fick böter eller fängelsestraff.

"Den nya flygplatsen i Istanbul har blivit en symbol för företagets girighet", säger Sharan Burrow från världsfacket ITUC i en färsk rapport om flygplatsskandalen.

ITUC uppmanar arbetsgivaren att återanställa all personal som sagts upp för att de begärt sina rättigheter. De anser också att Istanbul Grand Airport omedelbart måste börja prata med lokala fackförbund och tillåta en oberoende granskning av arbetsplatsen.

Dessutom kräver världsfacket att den turkiska regeringen ska avblåsa förföljelserna mot de arbetare som demonstrerat för sina rättigheter och att regimen ska respektera föreningsfriheten. Rätten att organisera sig fackligt ingår i FN-organet ILO:s kärnkonventioner.

Situationen för arbetare i Turkiet

Schyst resande har tidigare granskat hur det står till med fackföreningsfriheten i Turkiets resesektor. 2012 intervjuade vi hotellanställda i landet. En tredjedel av dem kände sig inte fria att gå med i en fackförening och var rädda för repressalier. På flera av hotellen förekom en fackföreningsfientlig attityd. Turkiet räknas till ett av de värsta länderna för arbetare i världen.

En grafisk världskarta där länderna fått olika färger utifrån grad av rättigheter.

Varje år granskar världsfacket ITUC hur arbetares rättigheter respekteras i världens länder. Turkiet lyser rött tillsammans med länder som Kina och Saudiarabien. Bild: Global Rights Index

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer