Friskis & Svettis, gruppträning, träningsresa, hållbara träningsresor, hållbart resande

55 motioner om hållbara träningsresor

Medlemmarnas kamp för att få träningsjätten Friskis och Svettis att ställa om till hållbara träningsresor fortsätter. Inför årsstämman i Stockholm har inte mindre än 55 motioner på ämnet inkommit och styrelsen har redan agerat, tillfälligt.

Friskis och Svettis är en medlemsstyrd förening med regionala årsmöten och ett övergripande riksmöte per år, där de stora besluten tas.

Som Schyst resande tidigare har rapporterat har redan årsmötena för tre regionala föreningar ställt sig bakom kravet på mer hållbara träningsresor, Östersund, Göteborg och Uppsala.

Den 26 november är det dags för Stockholm, den största av landets alla Friskis-föreningar med närmare 100 000 medlemmar. 55 snarlika motioner har lämnats in från över 60 medlemmar, med samma krav:

"Sluta arrangera och annonsera träningsresor med flyg och övriga resor med flyg i Friskis och Svettis namn eller via annan leverantör!"

Petra Palmén är en av de eldsjälar som väckt frågan och även formulerat en av motionerna. Vilket genomslag! Vad har du fått för reaktioner från andra medlemmar?

-De medlemmar jag haft kontakt med delar min glädje över detta, men också min frustration.

Tar en paus...

Styrelsen för Friskis och Svettis Stockholm föreslår årsmötet att bifalla motionen "på så sätt att föreningen tar en paus vad gäller att erbjuda träningsresor som inkluderar flyg" under 2021, för att under tiden ta reda på vad medlemmar och funktionärer vill samt bedöma de ekonomiska konsekvenserna.

-Jag har jag svårt att förstå att man inte väljer att lägga ned träningsresorna med flyg helt och hållet. Klimatkrisen är redan här och vi har alldeles för mycket växthusgaser i atmosfären. Varje tiondels grads temperaturhöjning som vi lyckas hindra är värd oerhört mycket. Reseklubben borde lägga ned träningsresorna med flyg helt och hållet, säger Petra Palmén.

Reseklubben är Friskis och Svettis eget bolag som arrangerar föreningens träningsresor.

Vad hoppas du på nu?

-Vi hoppas att stämman kommer att rösta för vår motion och ta med den till Friskis och Svettis Riks årsstämma i mars 2021.

Friskis & Svettis Stockholm har digital årsstämma torsdag den 26 november, klockan 18:00.

Läs mer: Globalrunners slutar med träningsresor till långväga destinationer

Läs mer: Friskis & Svettis ett steg närmare hållbara träningsresor

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer