Friluftsliv och äventyr, elda ute i naturen för värme och matlagning.

6 tips till dig som vill ha mer friluftsliv och äventyr i vardagen

För många betyder äventyr att fara till kända platser på andra sidan jordklotet. Men bara runt hörnet väntar massor av härliga upplevelser, för den som vet var man ska leta. Strövtågs Sofie Werner som jobbar som fjällguide ger sina bästa tips.

Att vandra till Everest Basecamp, bestiga Kilimanjaro eller vandra runt i spökstaden längs Inkaleden är vanliga äventyrsresemål för oss här i Sverige. Upplevelser som kräver mycket förberedelser och kostar massor – både för dig som privatperson och för miljön.

För mig handlar äventyr om att kunna njuta av det fantastiska i vardagen. Då är naturutflykten den ultimata upplevelsen. Du kan göra den när som helst på dygnet, det krävs inga större förberedelser och forskning visar tydligt att vårt välmående påverkas positivt av att vara ute i skog och mark och få frisk luft. En halvtimme varje dag gör stor skillnad. Testa en lunchpromenad i parken, en morgonpromenad i soluppgången eller en kvällsfika ute i skogen! Naturen används allt oftare som arena för löpning, cykling och tävling i olika former, men när jag pratar om vardagsäventyr vill jag komma ifrån allt vad prestation och tävling heter.

Här kommer sex tips till dig som vill ha mer friluftsliv och äventyr i vardagen.

Informationskarta Svenskådalen.

Bild: Sofie Werner

1. Hitta ditt närmsta naturreservat

Sverige är ett fantastiskt naturland! Vi har fjäll, djupa skogar, fina myrar och många mil av stränder längs med havet. Vi har dessutom nästan 5000 naturreservat och 40 nationalparker utspridda över hela landet. Har du tröttnat på samma gamla ställe? Ta fram kartan eller läs på Länsstyrelsens hemsida så hittar du fler oupptäckta naturpärlor. Många kommuner använder sig också av Naturkartan som hjälper människor att hitta ut i sin närmiljö. Kanske blir det årets mission att besöka din kommuns alla naturreservat?

2. Ta en promenad med pannlampa i mörkret

Ofta rör vi oss i naturen när det är ljust. Men testa att ge dig ut efter mörkrets inbrott för en annorlunda upplevelse. Är det vinter och snö lyser månen upp vinterlandskapet så skarpt att du inte behöver någon pannlampa. Under barmarkstiden däremot är det mysigt att gå en promenad med lampan på. Ta gärna en väg du ofta går i dagsljus. Sinnena skärps när du tar bort ett sinne, som synen i det här fallet. Du hör ljud du inte lagt märke till på dagtid. Upplevelsen blir annorlunda – trots att naturen är densamma.

En person sitter vid lägerelden med en värmande dryck i handen.

3. Hitta en grillplats och bjud med någon du tycker om på en myskväll

Ofta är det här mitt bästa vardagsäventyr; att sitta vid brasan och laga mat eller bara höra hur elden sprakar. På de flesta orter finns iordningställda grillplatser, ofta hittar man dem på kommunens hemsida eller hos Länsstyrelsen. Har man tur tillhandahålls även ved, annars får man ta med egen. Pinnbröd, popcorn, banan med choklad och korv är några klassiker under eldkvällar.

4. Gå så långt du hinner på en halvtimme. Vad finns där?

Gå 30 minuter på en stig, led eller skogsväg. Hitta en sten eller stubbe, sätt dig på den. Sitt där i tio minuter. Vad ser du? Hör du något speciellt? Hinner det komma förbi något djur? Ofta handlar det om att ta sig tiden att uppleva det som redan finns i naturen.

5. Testa orientering för alla

Vill du upptäcka mer natur i ditt eget tempo? Naturpasset arrangeras av Svenska Orienteringsförbundet och är ett bra sätt att komma ut i naturen. Du kan ta kontroller i alla svårighetsgrader och välja om du vill promenera eller jogga. Inga förkunskaper krävs – kom som du är! Naturpasset finns på 400 områden i Sverige. Läs mer på Naturpasset.

Vandringsled.

6. Prova på en vandringsled

Gillar du att vandra? Många människor tror att vi bara har vandringsleder i fjällen, men de finns i hela Sverige. Roslagsleden, Skåneleden, Sörmlandsleden, Tempelleden, Tio sjöars led, bara för att nämna några. En kortare promenad eller flera dagars utflykt – du kan välja en sträcka som passar dig. Fler vandringsstråk hittar du på Vandringsguiden.

För inspiration, se Sofies utflykter här: strovtag.com och på hennes blogg.

Text

Bild på Sofie Werner

Sofie Werner

Sofie Werner är fotografen som gärna visar sin bakgård på fjället för den nyfikna turisten. Hon går ofta de otrampade stigarna och tar sig tid att stanna upp. Med fötterna djupt förankrade i Jämtland utforskas även resten av Sverige och Norge, till fots eller på skidor.

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer