Gunilla Nordlöf, generaldirektör Tillväxtverket. Hållbar turism, hållbart resande. Schyst resande.

75 miljoner till akut omställning i resebranschen

Utvecklingscheckar för ekoturism, hållbarare platser samt kompetens- och affärsutveckling är några av delarna i de insatser Tillväxtverket drar igång med genast för att stötta en bransch i akut behov av omställning.

När regeringens presenterade budgeten för 2021 i september utlovades en extra satsning på hållbar turism. Nu har Tillväxtverket fått i uppdrag att driva omställning till en mer hållbar besöksnäring.

Några av insatserna som Tillväxtverket ska stödja är kompetens- och affärsutveckling, stärkt förändringsförmåga och omställning till större fokus på hållbar turism i form av till exempel ekoturism, hållbara evenemang och insatser för "hållbara platser".

-Att vi får resurser både för konkret omställning på destinationer och i företag och resurser för att utveckla kunskapsstöd är mycket positivt, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket i en presskommentar.

Akut behov - ansök nu!

Behoven inom besöksnäringen är akuta och Tillväxtverkets uppdrag är kort, varför två satsningar drar igång genast. Dels avsätts 15 miljoner kronor till en utlysning för produktutveckling på destinationerna och därutöver delas 17 miljoner kronor ut för hållbar platsutveckling.

Utöver de insatserna kommer Tillväxtverket att erbjuda utvecklingscheckar inom ekoturism och jobba för bättre kunskapsspridning. Läs mer om Tillväxtverkets uppdrag från regeringen här.

Läs mer: Turisttappet åtta gånger större än under finanskrisen

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här