Arlanda, flygresande, pressbild Swedavia

83 procent färre flygresor under pandemin

Flygresorna sjönk med 83 procent i augusti i år jämfört med samma månad i fjol, enligt Swedavia. Den främsta anledningen stavas covid-19 men nedgången lär bestå i flera år, spår bolagets VD Johas Abrahamsson.

Den statliga flygplatsoperatören Swedavia hade i augusti 2020 totalt cirka 650 000 resenärer utspridda på tio flygplatser runt om i landet. Det är 83 procent färre än samma period i fjol.

Av dem som reste med flyg i augusti var 420 000 på väg till eller från utlandet – vilket även det innebär en minskning från samma period 2019 på hela 85 procent, uppges i ett pressmeddelande.

Även inrikesflygandet minskade med 76 procent; 2019 gjordes omkring 980 000 inrikesresor med flyg, mot 230 000 i år.

Läs mer: 8 av 10 tror i privat sektor tror på färre tjänsteresor även efter corona

Kommer flygresandet att öka igen?

I den halvårsrapport som presenterades i juli uppgav Swedavia att flygresandet för det andra kvartalet 2020 sjönk med hela 97 procnet jämfört med året innan. I juli månad låg nedgången på 87 procent och nu i augusti alltså 83 procent färre flygresor än samma period 2019.

Är det här början på det nya normala?

"Inför hösten är flygbranschens bedömning i nuläget att det kommer att ta flera år för flygmarknaden att återhämta sig till nivåer före covid-pandemin. För den närmaste tiden är en fortsatt kraftigt påverkad och begränsad flygmarknad med ett betydligt lägre flygresande jämfört med före pandemin att vänta resten av året och under nästa år," säger Jonas Abrahamsson, Swedavias VD och koncernchef, i pressmeddelandet.

Jonas Abrahamsson, vd Swedavia, foto: Orlando Boström

Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef Swedavia Bild: Swedavia

uppmaning

Checklista för en hållbar resepolicy

Se vad ni behöver ha koll på.

Till checklistan