Lasse Berg, författare, hållbart resande, hållbara resor, hållbar turism, drömresan, reskoll

Hur ser drömresan ut nu, Lasse Berg?

Okej, vi kan inte resa just nu. Pandemin håller oss och stora delar av världen hemma. Men vi kan drömma! Schyst resande ställde några frågor om drömresan till världsresenären, författaren och hedersdoktorn, Lasse Berg.

"Utrustade med en bit kartong och texten 'Nepal' ställde Lisa och jag oss en tidig sommarmorgon vid motorvägen utanför Södertälje, dit hennes mamma kört oss i sin SAAB tvåtaktare, för att börja lifta till Asien. Året var 1965."

Så inleds det andra kapitlet i Lasse Bergs tredje bok i serien om människan, Ut ur Kalahari (de tidigare delarna: Gryning över Kalahari och Skymningssång i Kalahari).

Sedan den där sommarmorgonen för 55 år sedan har Lasse Berg rest. Och rest. Och han har skrivit artiklar, gjort radioprogram, dokumentärfilmer, skrivit böcker - och fått ta emot massor av utmärkelser.

Vi kan inte komma på vem vi hellre skulle vilja prata drömresor med. Men när vi får tag på honom drömmer han inte alls om att resa, säger han. Först.

Vart drömmer du om att resa nu?

-Jag har redan gjort alla drömresor! Jag har fått flyta nerför Ganges från källorna till Bengaliska viken, och nerför Amazonfloden genom de så kallade indianernas land. Jag har också glidit i kanot på en biflod till Kongofloden till pygméerna i Ndokiskogen, den som National Geographic kallade "The Last Place on Earth", förklarar han och fortsätter, som om ingenting:

-Jag har färdats på Niger in i Sahara för att följa en av de sista saltkaravanerna till Timbuktu. Jag har åkt tåg från Moskva till Vladivostok för att ta båten till Japan och sedan bosätta mig där ett år. Jag har vandrat genom Himalaya upp mot Mount Everest.

Och han fortsätter:

-Jag har färdats på kamelkaravan genom Taklamakan, jordens största saltöken, i Sinkiang. Jag har vandrat genom kannibalers och de sista stenåldersfolkens regnskogar i Asmat, Nya Guinea. Och så vidare!

Och så vidare. Så några drömresor då....

-Fast under ett halvt sekel har mina resor främst handlat om att besöka områden utsatta för krig, folkmord, svältkatastrofer och djup fattigdom - så det har inte alltid varit drömresor direkt.

"Jag önskar alla att en gång få somna i gräset i Kalahariöknen, med stjärnhimlen bara ett par meter upp, med rasslet i vegetationen, med lejon som sjunger på avstånd och en grupp trygga, ständigt snackande och skrattande san omkring sig."

Okej. Men vad var det då för drömmar som fick iväg dig? Från att du stod på motorvägen utanför Södertälje för att lifta till Asien till att vandra med kannibaler... Varför valde du att resa på så krångliga sätt till platser som ligger så långt bort?

-Det är ju bara genom att resa som jag kunnat komma till alla dessa platser med sina fascinerande invånare vilka lärt mig så mycket om människans villkor och medfödda natur. Och som lärt mig att människor jorden över faktiskt är lika konstiga som folk var hemma i min barndoms Båstad.

-Jag ville så gärna berätta om allt detta för människor som haft annat att göra än ta sig till öknar och regnskogar.

Och det har han gjort. Ett halvt decennium (drygt!) på mestadels resande fot har gett oss fantastiska reseskildringar i alla möjliga format - som gjorda för alla oss som nu sitter hemma och drömmer om världen denna mörka pandemidrabbade höst. Så att vi kan drömma vidare!

Att drömma sig bort...

Själv envisas Lasse Berg med att han är klar med drömresorna. Men stillnar verkligen reslusten helt hos en inbiten vagabond? Nej, så är det nog inte.

-Var jag än är drömmer jag om att snart få befinna mig någon annanstans, om det så bara är att få sitta på en sten på hösten utanför Hovs Hallar och njuta av stormfåglarna som tittar in från havet. Och jag längtar alltid tillbaka till Kalahariöknen, erkänner han.

Vad var det som fångade dig i Kalahariöknen?

-Jag bodde i kanten av den under tio år, från 1984. Dess urinvånare, san-folket, lärde mig allt man behöver veta om vad det är att vara människa. Jag önskar alla att en gång få somna i gräset i Kalahariöknen, med stjärnhimlen bara ett par meter upp, med rasslet i vegetationen (det här är jordens reptiltätaste biotop), med lejon som sjunger på avstånd och en grupp trygga, ständigt snackande och skrattande san omkring sig. Där kommer den sanna hemkänslan!

Vart skulle DU vilja resa?

Vi bygger upp ett verktyg för resdrömmar och planering av kommande resor - hållbara resor! - och du kan hjälpa till! Dela med dig av dina hållbara restips på #Reskoll så är du med och bidrar till ett bättre resande efter pandemin - eller luta dig bara tillbaka och låt dig inspireras av andras tips.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här