Bild på tågstationen i Groningen

Min hållbara tjänsteresa: Anna åker tåg till Groningen

Har ni provat att resa hållbart längre sträckor i tjänsten? Eller är det svårt att få din arbetsgivare med på tåget? Schyst resandes ambassadör Anna gjorde nyligen en jobbresa med tåg till Gronigen i norra Nederländerna. Följ hennes resa och bli inspirerad att resa mer hållbart i tjänsten!

Med tåget från Stockholm till Groningen

Anna har gjort en hållbar tjänsteresa.

Hej, det är jag som är Anna! Roligt att ni vill följa min hållbara tjänsteresa. Jag ska till Groningen i Nederländerna och min resa började med nattåget från Stockholm till Lund så jag slapp övernatta stillaståendes. Älskar nattåg! Trots många byten fanns det gott om tid att jobba under tiden. Möjligheten att kunna jobba under restiden är en sak man kan framhålla för en arbetsgivare om man behöver motivera varför det är bra att ta tåget när man ska på tjänsteresa, förutom att det är ett mer miljövänligt resealternativ. Sammanlagt tog resan till Groningen runt 20 timmar med tåg från Stockholm.

Eftersom jag bokade resan själv via arbetsgivarens resebyrå var det aldrig tal om att flyga, utan jag bad helt enkelt om en offert på tågbiljetter. Priset landade på knappt 5000 kr tur och retur, vilket kändes ganska rimligt eftersom det ingick två övernattningar på nattåg.

Cyklar så långt ögat når

Cyklar parkerade i staden.

Cyklar, cyklar, cyklar! Alla cyklar i Groningen och stan är verkligen gjord för det. Gatorna är generellt väldigt smala så det vore bara knöligt att ta bilen. Dock kan man inte räkna med att cyklisterna stannar för fotgängare - jag har varit nära att bli påkörd flera gånger trots att jag försöker hålla koll innan jag kliver ut i gatan! Cykeln är definitivt det främsta trafikslaget här i stan och säkert i hela landet, den går före allt annat. Det tycker jag är jättebra - cykeln är en av de mest miljövänliga transportmedlen! Får se om jag kommer att prova på det något under veckan.

Motorväg med Nordsjön till vänster och IJsselmeer till höger.

Nederländerna ligger ganska risigt till när havsnivåerna stiger till följd av klimatförändringarna. Idag åkte jag över denna tre mil långa vall som hindrar Nordsjön från att dränka en stor del av landet, och den kommer snart behöva förstärkas ytterligare. Nordsjön till vänster och IJsselmeer till höger. Även här intill motorvägen går det en cykelväg!

Ställ krav på hotell som inte har ett bra miljötänk

Plastmuggar och plastskyltar.

Är det någon annan som stör sig på sånt här? Hotell som drar miljöargumentet när det handlar om att använda handdukarna fler än en gång, men som i övrigt inte visar några tecken alls på miljötänk. Helt rätt att inte slänga handduken i tvätten efter en dag (vem skulle göra så hemma?) men varför har de plastglas på toaletten? Engångsförpackningar med tvål, schampo, duschkräm och hudkräm? Engångsförpackningar med olika sylter på frukostbuffén? Inga ekologiska produkter eller livsmedel alls?

Jag bad dem i receptionen att inte byta mina handdukar under tiden jag är här, och det märktes att det var ett önskemål de sällan får. Det är viktigt att komma ihåg att även om det hotell man bor på inte drivs miljömedvetet så kan man som kund ställa krav för att påverka de att erbjuda hållbara alternativ och arbeta mer aktivt med att minska både deras och hotellbesökarnas klimatpåverkan.

Hur brukar ni göra när ni bor på hotell? Hur kan man göra det bästa möjliga av att bo på ett ställe utan miljötänk?

Vikten av att ha en resepolicy

Bilder på hur i staden Groningen.

Sista natten i Groningen och jag ville ju hinna prata resepolicy! Har din arbetsgivare en sådan? Hur mycket hänsyn tar den till miljön? Min arbetsgivare har en resepolicy. Till exempel så rekommenderar policyn tåg före flyg om tjänsteresan understiger 50 mil. Såklart bra att den överhuvudtaget finns, men själv hade jag önskat att den var mycket tuffare!

Om du reser i tjänsten så kan du prata med din arbetsgivare om att inrätta en resepolicy om ni inte har en sådan på arbetsplatsen ännu. Om du är osäker på vad en resepolicy ska innehålla så rekommenderar jag att du läser Schyst resandes 9 tips för hållbara tjänsteresor.

Tack för mig!

anna syns framför tåget hon ska ta för att åka hem till Stockholm.

Nu hoppar jag på sista etappen på min hållbara tjänsteresa, nämligen nattåget hem till Stockholm. Att komma hem efter en lång tågresa känns verkligen som att avsluta ett äventyr, eller vad säger ni? Känns som en bedrift! Tack för att ni hängt med mig på min resa - vi ses på rälsen!

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer