Åsnen, Småland, hållbart resande

Åsnen – på topplista över gröna destinationer

I veckan släpptes årets topplista över hållbara destinationer från organisationen Green Destinations, "Sustainable Top 100 Destinations 2020". Ett svenskt resmål finns på listan – småländska Åsnen.

-Utmärkelsen är en bekräftelse på att vi fortsatt jobbar åt rätt håll med miljö och hållbarhet, säger Karin Nilsson på Destination Småland som är ansvarig för utvecklingen i Åsnenområdet för Res och Trafikforum.

Green Destinations är en ideell organisation för hållbart resande, som i likhet med Schyst resande samarbetar med intresseorganisationer, fackförbund och sakkunniga från högskolor och universitet – men med ett uttalat syfte att stötta de som satsar på hållbara destinationer.

I årets tävling rådde hård konkurrens om att ens komma med i urvalet för Sustainable Top 100 Destinations. Bedömningen gjordes utifrån 100 kriterier och därefter utvärderades bidragen av en oberoende jury med representation från hela världen. Åsnen höll måttet.

–Vi i destinationen har bestämt att hållbara, berikande och unika natur- och kulturupplevelser ska stå i fokus. Med naturen som råvara är det viktigt att ta ansvar och att bruka utan att förbruka, säger Karin Nilsson till Res och Trafikforum.

Läs mer: Bidra till hållbart resande - planera drömresan!

Även Finland finns representerade på topplistan 2020 med Fiskars bruk, en hantverksby som grundades år 1649 och som i dag är mest känt för verktygen med samma namn.

På Green Destinations topplista motiveras Fiskars placering som nummer tre i Europa med att man på har knutit samman lokalsamhället med turismen på ett sätt som förvaltar de gamla brukstraditionerna med hantverksglädje och design.

Green Destinations bedömer inte destinationernas hållbarhet utifrån tillgänglighet med klimatsmarta färdsätt.

Vinnarna av de totalt sju kategorierna, 2020, är:

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här