Collage av åtta bilder som visar olika saker som svenskar gör på resan - återkommer i artikeltexten

Åtta saker som svenskarna gör för att få en mer hållbar resa – och så effektiva är de

Många svenskar agerar på något sätt för lokalbefolkningen, klimatet eller djuren när de reser. Vi har tittat på de vanligaste sätten. Gör de stor skillnad, eller finns det andra mer effektiva steg vi kan ta i stället?

6 av 10 svenskar gör något för att resa mer hållbart, enligt en undersökning från Ticket. Vi är helt enkelt fler än någonsin som vill göra ett positivt avtryck när vi reser!

Men det är inte alltid lätt att veta vad som har stor påverkan och vad som inte har det.

Därför har Schyst resande gått igenom de åtta vanligaste valen som dessa resenärer gör för att få sin resa att bli schystare och mer klimatvänlig.

Lokalt fruktstånd

48% stöttar lokalbefolkningen/lokala näringsidkare

Gör det stor skillnad? Ja. Genom att boka ett mindre hotell, besöka lokala affärer, äta på kvartersrestaurangen och göra utflykter med det lokalägda dykcentret eller guideföretaget så bidrar du mer till ekonomin på plats. I vissa länder läcker annars så mycket som 90 procent av pengarna från turismen ut ur landet.

Supertipset: Undvik all-inclusive.

Flygplan som landar

45% väljer direktflyg utan mellanlandningar

Gör det stor skillnad? Nej. På kortare sträckor minskar det utsläppen något. Men på längre resor är det faktiskt oklart om det har någon effekt. Det sparar visserligen bränsle att inte mellanlanda, men långa direktflyg sker i stället på högre höjd – vilket orsakar större utsläpp.

Supertipset: Välj en närmare destination. Om en familj i stället för att flyga till Thailand åker till Kanarieöarna så minskar resans klimatavtryck med 46 procent. Det går också att kombinera tåg och flyg för att minska flygsträckan utan att öka restiden så mycket. Att ta tåget Stockholm–Köpenhamn och sedan flyga till London minskar flygavståndet med ca 40 procent, enligt Centrum för turism. Bäst är förstås att ta tåget hela vägen!

Rinnande vattenkran

40% energisparar på hotellet

Gör det stor skillnad? Viss skillnad – boendet står för 21 procent av utsläppen från turismen.

Supertipset: Spara redan innan du åker. Välj ett miljöcertifierat hotell eller ett mindre, enklare boende (t ex utan pool och luftkonditionering). Här hittar du vår guide till hållbarhetsmärkningar av hotell

Håglös tiger i bur på zoo

38% avstår från alla aktiviteter med djur

Gör det stor skillnad? Ja.

Supertipset: Undvik närkontakt. Om vilda djur låter sig klappas, ridas på eller uppträder så beror det på att de har blivit tränade med grymma metoder. Att rida på elefanter eller bada med elefantungar är typiska exempel på aktiviteter där djuren far illa. Kolla in World Animal Protections elefantvänliga turistguide.

Tåg på spår i sommarnatt

27% väljer andra resesätt än flyg, som tåg eller båt

Gör det stor skillnad? Ja. Att byta flyg mot tåg är det absolut mest effektiva klimatval du kan göra på resan.

Supertipset: Tänk bara på att inte ersätta flyget med en kryssning, som kan orsaka tre gånger så stora klimatutsläpp. Ett enda mellanstort kryssningsfartyg kan dessutom släppa ut lika mycket skadliga partiklar som en miljon bilar.

Mindre kuststad med färgglada hus

17% väljer alternativa resmål utan överturism

Gör det stor skillnad? Ja. För att jämna ut turistströmmen och inkomsterna som den ger, åk gärna utanför högsäsong eller till ställen med mindre trängsel.

Supertipset: Om du befinner dig på ett populärt resmål, tänk särskilt på att ditt borta är någon annans hemma och drick inte alkohol på ett sätt som går ut över de som bor där. Turistfylla är en stor anledning till de senaste årens protester mot överturism.

Flygplansutsläpp bredvid en bild av trädkronor

17% klimatkompenserar

Gör det stor skillnad? Nej. Forskare bedömer att bara 2 procent av projekten inom FN:s system för klimatkompensation verkligen leder till minskade utsläpp. Möjligheten att "köpa sig fri" kan också skapa en bild av att vi inte behöver förändra vårt beteende. "Klimatkompensation invaggar oss västerlänningar i en tro att det finns en möjlighet att köpa ett klimatutrymme som inte längre existerar", säger till exempel Eva Lövbrand, lektor på Tema miljöförändring vid Linköpings universitet.

Supertipset: Flyg mindre. Utsläppen måste minska radikalt om vi ska lyckas bromsa klimatkrisen. Många människors liv hänger på det – särskilt i fattigare länder.

Väskor som står utanför flygplan

15% packar lättare för att minska bränsleförbrukningen

Gör det stor skillnad? Nej. Tyngd är en viktig faktor för flygets utsläpp, men bagaget utgör en liten del av flygplanets vikt. En studie där man tittat på effekten av lättare inredning (vilket skulle kunna motsvara effekten av lättare bagage) visade på endast 1-2 procents minskning av utsläppen.

Supertipset: Hur mycket ett flyg släpper ut skiljer sig en hel del mellan olika flygbolag. Flygplansmodellen spelar in, liksom hur många platskrävande business-stolar det finns och hur fulla planen är. Se t ex Atmosfairs rankning. Här är dock viktigt att komma ihåg att även relativt effektiva flyg skadar klimatet.

Om vi ska ge ett sammanfattande tips ...

... så är det helt enkelt att låta hållbarhetstanken följa med hela vägen – från transporten till boendet, maten och aktiviteterna. Att resa med omtanke om människor, andra djur och planet är ju också ett mer glädjefyllt sätt att uppleva världen på.

Tack till Centrum för Turism i Göteborg och till World Animal Protection för att ni bidrog med fakta till denna artikel.

Alla våra råd för en mer hållbar resa hittar du här

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer