Ven, Hven, hållbar turism, hållbart resande, Schyst resande, den hållbara klassresan, upplevVen.se

Eleverna som vann 15.000 kr för sin hållbara klassresa

Det blev en klass från Vasagymnasiet i Arboga som tog hem tävlingen Schyst resande utlyst, för den hållbara klassresan, som nu belönas med en reskassa på 15 000 kronor.

Det vinnande bidraget är en klassresa som utgår från Arboga station via en 6,5 timmar lång tågresa till Helsingborg. Därifrån tar klassen bussen till Råå, en liten fiskeby fem kilometer längre söderut, där de tänker sig borda en gammal fiskebåt (en så kallad "Rååbåt") som tar dem över till ön Ven. Väl på ön planerar de att hyra cyklar och för egen kraft ta sig runt bland naturreservat och andra sevärdigheter. Bor gör de på ett litet familjeägt vandrarhem.

-Det känns superbra, vi har verkligen jobbat jättehårt på det här, säger Jehan Khazaal, en av eleverna i den vinnande klassen.

Arboga, Vasagymnasiet, Den hållbara klassresan, Hållbar turism, Schyst resande, tävling

Jehan Khazaal (tv) och hennes klasskamrater vid Vasagymnasiet i Arboga - en klass som vann 15 000 kr till sin hållbara klassresa. Bild: privat

Juryns motivering:

"Priset går till ett välskrivet och engagerande tävlingsbidrag från Vasagymnasiet i Arboga. Den vinnande resan går från Arboga till Ven och klassen för en diskussion som sätter fokus på relationen mellan de lokala hållbarhetsperspektiven och Agenda 2030.

De har också gjort en noggrann research över transporter och klimatavtryck. Gruppen kommer att förena nytta med nöje och ämnar lära sig mer om de lokala turistinitiativen samtidigt som de njuter av Vens vackra natur"

Jehan Khazaal och hennes klasskompisar går ett gymnasieprogram inriktat på turism. De hade en delkurs på hållbarhet under hösten och då kändes det givet när läraren föreslog att de skulle jobba fram ett bidrag till klasstävlingen inom kursen, förklarar hon.

-Vi delade in klassen i två grupper, sedan fick vi göra varsina förslag på hållbara resor som vi redovisade i helklass. Därefter röstade vi fram det bästa förslaget och så gick vi igenom det tillsammans för att göra det ännu bättre.

Vad var det som lockade med Ven? -Det finns ett ekologiskt tänk där, de gör mycket för att behålla naturen som den är. Vi kunde bidra genom att stötta lokala företag och medarbetare genom att resa dit. Sedan finns inte så mycket bilar på ön som inte är så stor, allt är inom cykel- och gångavstånd.

När går resan och vad ser du fram emot mest? -Vi åker dit när coronan har lagt sig. Det ska bli jättespännande att besöka en ny plats och veta att man gör något bra samtidigt, och gynnar en hållbar verksamhet.

-Jag har lärt mig jättemycket om turism genom den här kursen, och allt som gömmer sig bakom den. Det är inte alltid så bra det ser ut. Det har varit en jättelärorik kurs.

Nyfiken på ön Ven? Läs mer om Tycho Brahe, fyrhus och blommande strandängar här!

Hedersomnämnanden

Schyst resande vill också uppmärksamma ytterligare två tävlingsbidrag, som håller en hög klass på sina hållbara reseplaner.

Munchen, hållbar turism, hållbart resande, Schyst resande

München, Tyskland. Bild: Jan Antonin Kolar

1. Det första är Elisabeth Ekströms klass på Gymnasieakademin i Göteborg som tävlat med en tågresa till München. Den resan har som mål att eleverna ska lära sig av historien genom att besöka koncentrationsläger. De räknar med att ta sig runt med cykel och planerar en "zero waste"-dag på resan. De planerar också bo hos privatpersoner med miljöengagemang.

Gymnasieakademins klass resonerar: " Under våra 3 år på gymnasiets hotell- och turismprogram har vårt intresse för hållbarhet ökat. Det är mycket mer än att bara tänka på miljön. Vi förstår nu att man måste tänka även på social och ekonomisk hållbarhet och efter studenten vill vi gärna fortsätta arbeta med de här frågorna. På skolan har vi arbetat mycket med mänskliga rättigheter och schyst resande innebär att man ska tänka på både människor och miljö."

Juryns kommentar: Det är en utarbetad och genomtänkt ansökan. Det sociala hållbarhetsperspektivet hade kunnat utvecklas lite mer. Å andra sidan är själva syftet med resan att lära sig mer om en annan kultur och förstå en tragisk del av Europas historia, vilket också räknas som ett genomgående socialt perspektiv för hela resan."

Umeå, hållbar turism, lokal turism, hemester, svemester, hållbart resande, schyst resande

I havsbandet utanför Umeå. Bild: Johan Asplund

2. Det andra hedersomnämnandet går till Susanne Asps klass på Jämtlands gymnasium i Åre, som planerat en resa till Umeå med tåg.

Klassen kommer att åka till Umeå med tåg. De flesta av de planerade aktiviteterna i Umeå ligger på gångavstånd. De har valt att bo på STF Hostel och motiverar sitt val med att STH Hostel valt att jobba aktivt med hållbarhet, källsortering och energiförbrukning. Boendet har även ett antal hållbarhetsmärkningar. De planerar att laga mat på boendet eftersom det finns fullt utrustade kök. Det blir billigare och mindre matsvinn. Efter ett studiebesök inspirerade till att jobba med "zero waste". När det gäller energi och avfallsförbrukning för de ett ingående resonemang kring hållbarhetsperspektivet vad gäller såväl matlådor som vattenflaskor och typ av diskmedel.

De reser inte dit för att shoppa, men men ska de handla något blir det från lokala handlare. De planerar att besöka Västerbottens museum och Curioseum där fokus ligger på historia och kulturarv.

Jämtlands gymnasium-klassen resonerar: "Vi har jobbat med hållbar turism och lärt oss om de tre delarna inom hållbart resande. ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Vi har försökt få med oss alla dessa bitar i denna resa för att få en så hållbar resa som det bara går och att man tänker större och inte bara på miljön utan även tänker ekonomiskt och socialt på lokalbefolkningen på resmålet som vi besöker."

Juryns kommentar: "En välskriven, genomarbetad ansökan som ständigt resonerar och för diskussioner kring hållbarhet ända ned på detaljnivå. Klassen kan jobba lite mer på frågor om social hållbarhet. Absolut en favorit. "

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här