Den hållbara drömresan på skidor, hållbar turism, hållbart resande

Den hållbara drömresan på skidor

Där stod bergsguiden mitt på glaciären och berättade att den smälte i en allt snabbare takt - bland annat till följd av att de rest dit på ett så ohållbart sätt. Vi träffar Carl Lundberg som numer bara erbjuder hållbara skidresor.

Det var en dag i början av 2000-talet som han bestämde sig, fast han var mitt uppe i en helt annan karriär. Carl Lundberg skulle jobba med det bästa han visste – att vara i bergen. Det tog fyra år att bli certifierad bergsguide, en utbildning som genomfördes i såväl Sverige som Norge och i Alperna.

Sedan dess har han jobbat, som andra bergsguider, med att tillgängliggöra magin i orörd vildmark för köpstarka kunder - bland annat genom heliskiing (att flyga upp med helikopter och åka skidor ned) i någon mer eller mindre exotisk del av världen.

Det vill säga, en form av resande som inte direkt kan kallas hållbart. Men det fick pågå - tills samvetet sa ifrån.

-Jag fann mig stå där på glaciären och berätta om hur den smälte i allt snabbare takt vilket ju bland annat var en följd av att vi rest dit på ett så ohållbart sätt.

Det höll inte. Carl Lundberg började ställa om, stegvis. Han började med sig själv, sitt eget resande och bestämde sig för att bara ta uppdrag inom Europa, dit han kunde resa med tåg, oavsett hur kunderna kom dit. Men redan där började det formas en plan om att flytta fram positionerna allt eftersom.

Hundspann, skidåkning, hållbara drömresan, hållbar turism, Skitouring Scandinavia

Carl Lundberg bytte helikopterlyft mot turåkning och skoteråkning mot hundspann. Bild: Skitouring Scandinavia

Inom ett år skulle även hans gäster ha bytt ut flyget mot tåg och att alla lokala transporter skulle ske med kollektivtrafik eller elbil. Helikopterlyften skulle ersättas med turåkning (att gå upp för egen maskin, och åka ner) och snöskoter skulle ersättas med hundspann.

-Man kan säga att mina tidigare försök att överträffa den ena upplevelsen efter den andra hade kommits ikapp av önskan att inte förstöra så mycket på vägen. Nu ville jag göra vandringen till en del av helhetsupplevelsen.

Tidigare hade han tagit uppdrag som guide åt andra researrangörer, nu började Carl Lundberg arrangera hela resepaket själv.

-Först då kunde jag styra allt och få igenom de där stegen som gick emot normen för skidresor.

Idag erbjuder hans företag Skitouring Scandinavia turåkning i Skandinavien, med tågtransport tur och retur och noga utvalda samarbeten med lokala hotell och pensionat där maten som serveras i högsta möjliga utsträckning är både ekologisk och närproducerad.

-När jag bytte inriktning mot hållbart resande, var det som att börja om från noll. I början var det rätt tufft att hitta kunder, men efter tre-fyra år började det ta sig.

-En positiv bieffekt var att de som ville gå istället för att åka lift eller helikopter också visade sig vara en väldigt ödmjuk och behaglig kundgrupp att jobba med!

Hållbara drömresor, hållbart resande, hållbar turism, skitouring scandinavia

Inom ett år skulle även gästerna åka tåg till skidåkningen. Bild: Vatnahalsen hotel

Egentligen borde väl alla skidåkare värna klimatet, om man vill ha snö kvar att åka på! Men Carl Lundbergs erbjudande är fortfarande ganska unikt. Varför är det inte fler av er bergsguider och skidresearrangörer som fokuserar på hållbart resande?

-Jag har ställt mig den frågan många gånger. Kanske är en anledning att många har investerat i sina varumärken, som för en bergsguide till stor del är detsamma som ens person. Ett förändrat erbjudande kan upplevas som ett hot mot ens identitet. Och så är man rädd att tappa kunder.

Samtidigt är det naturupplevelser man säljer. Och klimatmedvetenhet bland resenärerna ökar generellt. Även bland skidåkare. För att komma förbi det dilemmat är det många researrangörer - inte minst av skidresor - som i dag erbjuder sina kunder klimatkompensation, istället för att ställa om.

Hur tänker du om klimatkompensation?

-Det är mänskligt att vilja tro på att det finns en enkel lösning. Men "klimatkompensation" är tyvärr en illusion som inte tar oss mot den omställning som krävs. Tvärt om så riskerar det löftet istället att fördröja de beslut och förändringar som behövs, säger Carl Lundberg och jämför med utvecklingen i en annan bransch som han har följt under sina år i bergen.

Som bergsguide i väderutsatta förhållanden krävs nämligen högteknologiska klädesplagg i flera lager – så kallad "outdoor clothing" som ofta består av avancerade textilmaterial med starka kemikalier. Det är en bransch där omställningen mot hållbarhet i hög grad är producentdriven, förklarar Carl Lundberg, inte konsumentdriven.

-Det är inte i första hand konsumentledet som ställt krav kring flourcarboner, mikroplaster och möjligheter till återvinning. Istället är det producenter som Patagonia och Houdini som driver omställningen inom den branschen. Numera har de flesta märken med något sånär status hängt på och börjat agera i frågan.

I resebranschen fungerar det ungefär tvärt om, säger han.

-Det går trögare och i den mån det händer något så är det konsumenterna som efterfrågar hållbara alternativ. Något termer som flygskam, hemester och rörelsen "Jag flyger inte för klimatets skull" vittnar om, säger Carl Lundberg och fortsätter:

-Från researrangörernas håll saknas ofta helhetsgrepp, man sitter fast i tanken om att det som snabbt blivit norm sedan lågprisflyget etablerades är den enda vägen till en lycklig resa.

-Därför är det viktigare än någonsin att den som bokar en resa själv axlar manteln att göra hållbara val. Det är dags att inse att din och min semesterresa inte är viktigare än framtiden för vår planet, avslutar han i låg ton.

Den hållbara drömresan, hållbart resande, hållbar turism, skidresa, skitouring scandinavia

Sylarna, ett bergsmassiv på gränsen mellan Norge och Sverige - som man når bäst med tåg och buss. Och på skidor. Bild: Skitouring Scandianvia

Nu är i alla fall vintern på intågande och bokningarna fylls på. Högsäsong för Skitouring Scaninavia är vårvintern med resmål som norska fjordlandskapet eller Sylarna och Kebnekaise på den svenska sidan. Vart går nästa resa för dig?

-Först till franska Alperna, med tåg då, för att vara med och utbilda nästa generation guider. Sedan blir säsongens första skitouring i Vatnahalsen norr om Hardangervidda. Om norrmännen släpper in oss!

Dela ditt hållbara restips på #Reskoll

Du kan bidra till mer hållbart resande genom att dela dina hållbara tips på färdvägar, resmål, aktiviteter, caféer, restauranger och boenden - på #Reskoll - ett verktyg för planering av kommande drömresor.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här