En grupp personer som står i ring och pratar med varandra.

Detta kan du göra som engagerad i Schyst resande

Som ideellt engagerad hos oss kan du påverka för just dina hjärtefrågor inom hållbart resande. Du är med och väcker intresse för bättre turism samtidigt som du får verktyg som du kan ha nytta av i andra delar av livet. Så här blir du en av oss!

Nätverket Schyst resande är sedan 2008 en unik aktör som utbildar, granskar och opinionsbildar om hållbart resande. Våra utbildningar är ett självklart inslag på många gymnasieskolor över hela landet. Vi arbetar för att du som ideellt engagerad hos oss ska ha möjlighet att själv påverka hur du vill driva dina hjärtefrågor inom hållbart resande.

Som ambassadör för nätverket Schyst resande kan du engagera dig ideellt inom följande områden; webb och sociala medier, möten med ungdomar genom workshops samt medverkan vid events och mässor.

En person håller en utbildning i ett klassrum

Att utbilda i hållbart resande på gymnasieskolan är en av de saker du kan göra som ambassadör. Här besöker Monia Lundgren Norra Real i Stockholm. Bild: Jessica Segerberg

Hur blir man ambassadör för hållbart resande?

För att bli Schyst resande-ambassadör ska du först ha gått heldagsutbildningen Hållbart resande, steg 1 hos Folkuniversitetet. Den hålls sex gånger per år i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Efter det kan du söka till ambassadörsutbildningen, som hålls hos Folkuniversitetet i Stockholm en gång om året. Nästa tillfälle är i slutet av 2019 och Schyst resande står för resa tur och retur.

Vad du kommer att få lära dig

På vägen till färdig ambassadör kommer du att fördjupa dina kunskaper om hållbart resande, turismens utmaningar och företagens ansvar. Du kommer att sätta dig in i ett brett spektrum av hållbarhetsfrågor; bland annat arbetsvillkor, barns rättigheter, vatten, lokal ekonomi, alkohol som utvecklingshinder, frihet från sexuell exploatering samt klimat och miljö. Du får veta vad du kan göra för att påverka och hur du kan agera när du själv reser.

I rollen som ambassadör kommer du även att utbildas i kampanjarbete och presentationsteknik. Du får träffa andra hållbarhetsintresserade och kan delta i fortbildning varje år.

Visste du att….

Som ambassadör hos Schyst resande har du möjlighet att ansöka om ett mindre ekonomiskt bidrag för att göra en film, rapportera på webb och sociala medier från en intressant konferens, anordna en utställning eller medverka vid mässor eller forum.

Två personer i fokuserad diskussion

Blivande ambassadörer på utbildning Bild: Jessica Segerberg

Vad säger andra ambassadörer?

Här är vad några nyblivna ambassadörer har sagt om ambassadörsutbildningen:

"I slutet av utbildningen hängde det lappar på väggen som introducerade oss till olika möjliga projekt som vi kunde delta i på ett förvånansvärt konkret och tydligt sätt. Det var en ögonöppnare att det fanns många roliga saker att göra som man inte hade tänkt på."
"Jag har förstått hur viktigt det är att resa på ett hållbart sätt. Nu ska jag göra det och dessutom uppmuntra familj och vänner att göra detsamma."
uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här