Bokmässan 2020, seminarium, hållbart resande, covid19, pandemi, turism, ekonomi

Din semester - andras jobb... ett dilemma

Miljoner människor och hela nationer baserar sin ekonomi på turism. Men det är en mycket liten andel av världens befolkning som reser och på sin färd står för en stor del av de totala utsläppen av växthusgaser. Hur ska man göra så rätt som möjligt?

Om det talade panelen vid Schyst resandes seminarium på Bokmässan i slutet av september - en bokmässa som liksom så mycket annat under pandemins år 2020 blivit digital. (Fördelen med det är att du kan följa seminariet i efterhand - se länk nedan.)

I panelen fanns Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union, på länk Pim van Dorpel, vice ordförande, Hotell och restaurangfacket samt Ann-Katrin Dolium, sakkunnig på Unionen, som också var moderator för samtalet.

En gigantisk sektor som försörjer miljontals familjer

Detta resandets dilemma har inte på något sätt blivit mindre komplext i ljuset av covid-19. Enligt en rapport från OECD från i somras har den globala turismsektorn förlorat omkring 60-80 procent jämfört med tidigare år, till följd av pandemins resstopp.

Turismen står som sektor för cirka tio procent av världens samlade BNP. Det är alltså en jättelik sektor som försörjer miljontals med familjer världen över.

-Konsekvenserna är enorma, konstaterade Sofia Östmark vid Schyst resandes seminarium, bara i Thailand sysselsätter turismen över fyra miljoner människor, det är en sektor som står för 18 procent av landets samlade BNP.

I många länder där turismen utgör en stor del av ekonomin saknas också de skyddsnät vi har i Sverige, påminde Pim van Dorpel. Många jobbar inom den informella sektorn utan anställningstrygghet och fackligt stöd.

-I Sverige har vi en regering som förstår att man måste ta ansvar och se till att näringen överlever. Så ser det tyvärr inte ut i andra delar av världen. Sofia nämnde Thailand, men turismen är en stor del av den totala ekonomin också i andra delar av världen och kommer resandet inte igång kommer de här länderna att få stora problem.

Hur ska man göra?

Men hur ska man tänka som svensk semesterfirare - vi vet att vårt resande bidrar till ekonomin i andra länder samtidigt som flygandet har stor inverkan på klimat och miljö. Hur ska man göra så rätt som möjligt? Den frågan ställdes från publiken.

-I avvaktan på renare flyg får man väl resa mer i närområdet. Och om man reser är det klokt att inte välja en kort weekend-resa, men hellre att man reser mer sällan och stannar borta längre, sa Pim van Dorpel och fortsatte:

-Att välja resmål där man kan ställa krav på arrangören är också viktigt. Vi ser till exempel problem med så kallad "all inclusive" då det inte ger tillväxt för den lokala ekonomin. Intäkterna går direkt tillbaka till Europa.

-Man kan också själv försöka att göra aktiviteter som stöttar den lokala bonden eller den lokala restaurangen. Men framför allt måste man våga ställa krav på arrangören!

Sofia Östmark:

-Som konsument har man ett stort ansvar. Men det är inte lätt att ställa de här kraven om man inte har information. Att det finns nätverk som Schyst resande, som håller i utbildningar kring hur man kan resa hållbart tror jag spelar stor roll för att vi som konsumenter ska kunna ställa krav och göra rätt val när vi reser.

Hållbarhetsmärkta resmål?

På andra områden, som i mataffären, får konsumenten hjälp att göra bra val genom olika märkningar och certifieringar, som Krav, Svanen, MSC och så vidare.

Det finns naturligtvis en uppsjö olika märkningar av varierande kvalitet även när det gäller resande (några av de bättre hållbarhetsmärkningarna inom turism har vi listat här!) - men det som behövs är en internationell standard, konstaterade Pim van Dorpel.

-Nu håller resebranschen på att ta fram en märkning utifrån sina CSR-frågor och det globala facket diskuterar saken från sitt håll. Vissa länder jobbar med märkningar som "fair hotels", berättade han.

-Vad vi skulle vilja göra är att bygga ihop de här initativen så att arrangörer, arbetsgivare och arbetstagare känner ett gemensamt ansvar. Då blir det bäst. I samverkan hittar man de bästa lösningarna.

Vad blev då svaret på frågan från publiken, "Hur ska man göra så rätt som möjligt?" Moderatorn Ann-Katrin Dolium summerade:

-Man bör alltså fundera på vilka länder man åker till, man ska våga ställa krav på researrangören, och även ställa frågor på hotellen.

-Om man har planerat en all inclusive-resa bör man fundera ett varv till. Och skippa spontanresorna, den där veckan i New York eller den årliga resan till Thailand.

-Men sluta inte att resa, det vore förödande, avslutade HRF:s vice ordförande Pim van Dorpel.

-Fortsätt att resa även när pandemin är över, men gör det mer sällan och stanna borta längre.

Se hela samtalet från Bokmässan här: Din semester - andras jobb

uppmaning

Gå på kurs hos oss!

Schyst resande håller flera utbildningar i hållbar turism, framför allt för resebranschen men även i skolor. Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Till våra utbildningar i hållbar turism!