Collage av åtta olika bilder som symboliserar olika hållbarhetsval

Åtta saker svenskarna gör för att resa hållbart – och så effektiva är de

En majoritet av svenskarna agerar på något sätt för lokalbefolkningen, klimatet eller djuren när de reser. Nätverket Schyst resande har tittat på de vanligaste sätten. Gör de stor skillnad, eller finns det andra, mer effektiva steg vi bör ta i stället?

6 av 10 svenskar gör något för att göra sina resor mer hållbara, enligt en färsk undersökning från Ticket. Schyst resande har gått igenom de åtta vanligaste valen som dessa resenärer gör.

48% stöttar lokalbefolkningen/lokala näringsidkare

Gör det stor skillnad? Ja. Genom att boka ett mindre hotell, besöka lokala affärer, äta på kvartersrestaurangen och göra utflykter med det lokalägda dykcentret eller guideföretaget så bidrar du mer till ekonomin på plats. I vissa länder läcker annars så mycket som 90 procent av pengarna från turismen ut ur landet.

Supertipset: Undvik all-inclusive.

45% väljer direktflyg utan mellanlandningar

Gör det stor skillnad? Nej. På kortare sträckor minskar det utsläppen något. Men på längre resor är det faktiskt oklart om det har någon effekt. Det sparar visserligen bränsle att inte mellanlanda, men långa direktflyg sker i stället på högre höjd – vilket orsakar större utsläpp.

Supertipset: Välj en närmare destination. Om en familj i stället för att flyga till Thailand åker till Kanarieöarna så minskar resans klimatavtryck med 46 procent. Det går också att kombinera tåg och flyg för att minska flygsträckan utan att öka restiden så mycket. Att ta tåget Stockholm–Köpenhamn och sedan flyga till London minskar flygavståndet med ca 40 procent, enligt Centrum för turism. Bäst är förstås att ta tåget hela vägen!

40% energisparar på hotellet

Gör det stor skillnad? Viss skillnad – boendet står för 21 procent av utsläppen från turismen.

Supertipset: Spara redan innan du åker. Välj ett miljöcertifierat hotell eller ett mindre, enklare boende (t ex utan pool och luftkonditionering).

38% avstår från alla aktiviteter med djur

Gör det stor skillnad? Ja.

Supertipset: Undvik närkontakt. Om vilda djur låter sig klappas, ridas på eller uppträder så beror det på att de har tränats med grymma metoder. Att rida på eller bada med elefanter är typiska exempel på aktiviteter där djuren far illa.

27% väljer andra resesätt än flyg, som tåg eller båt

Gör det stor skillnad? Ja. Att byta flyg mot tåg är det absolut mest effektiva klimatval du kan göra på resan.

Supertipset: Tänk bara på att inte ersätta flyget med en kryssning, som kan orsaka tre gånger så stora klimatutsläpp. Ett enda mellanstort kryssningsfartyg kan dessutom släppa ut lika mycket skadliga partiklar som en miljon bilar.

17% väljer alternativa resmål utan överturism

Gör det stor skillnad? Ja. För att jämna ut turistströmmen och inkomsterna som den ger, åk gärna utanför högsäsong eller till ställen med mindre trängsel.

Supertipset: Om du befinner dig på ett populärt resmål, tänk på att ditt borta är någon annans hemma och drick inte alkohol på ett sätt som går ut över de som bor där. Turistfylla är en stor anledning till protesterna mot överturism.

17% klimatkompenserar

Gör det stor skillnad? Nej. Forskare bedömer att bara 2 procent av projekten inom FN:s system för klimatkompensation verkligen leder till minskade utsläpp.

Supertipset: Flyg mindre. Utsläppen måste sjunka radikalt om vi ska bromsa klimatkrisen. Många människors liv hänger på det – särskilt i fattiga länder.

15% packar lättare för att minska bränsleförbrukningen

Gör det stor skillnad? Nej. Tyngd är en viktig faktor för flygets utsläpp, men bagaget utgör en liten del av planets vikt. En studie där man tittat på effekten av lättare inredning (vilket skulle kunna motsvara effekten av lättare bagage) visade på endast 1-2 procents minskning av utsläppen.

Supertipset: Hur mycket ett flyg släpper ut skiljer sig en hel del mellan olika flygbolag. Se t ex Atmosfairs rankning. Här är dock viktigt att komma ihåg att även relativt effektiva flyg skadar klimatet.

Pressbilder på de 8 hållbarhetsvalen

Alla Schyst resandes råd för en mer hållbar resa

Presskontakt

Helena Myrman, projektledare på nätverket Schyst resande – helena.myrman@unionen.se, 070-257 03 04

Om Schyst resande

Nätverket Schyst resande arbetar för hållbar turism och hållbara tjänsteresor. Det är ett samarbete mellan Unionen, Childhood, Fair Action, Hotell- och restaurangfacket, IOGT-NTO-rörelsen, RealStars och Union to Union.

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer