Flyg, flyga, klimat, EIB, Europeiska investeringsbanken, hållbart resande, hållbar turism.

EIB: De flesta väljer att avstå flyget för klimatet

Vad skulle du lättast kunna avstå, för att rädda klimatet? Den frågan ställde Europeiska Investeringsbanken till 30 000 européer, amerikaner och kineser. Flyget, blev svaret.

2021 är tågets år i Europa. EU har utlovat satsningar på att förbättra, synka och förenkla för resor med tåg över kontinenten.

Och det är inte en dag för sent, när nu Europeiska Investeringsbankens, EIB, senaste studie "Flights, meat and video streaming: What people in the EU, the US and China are willing to give up to fight climate change" bekräftar tidigare forskning. Den nya studien visar, liksom den undersökning Schyst resande lät Novus göra i höstas, att vi är redo att ställa om till ett hållbarare resande.

Läs mer: Varannan svensk vill ändra resmönster efter pandemin

Tre av fyra redo flyga mindre

Inte mindre än 74 procent av de tillfrågade uppger att de kan tänka sig att flyga mindre även efter att pandemins reserestriktioner hävs, för klimatets skull.

Ambroise Fayolle, Europeiska Investeringsbanken, EIB. Hållbar turism, hållbart resande.

Ambroise Fayolle, EIB.

"Tiden efter covid-19 kommer att ge oss tillfälle att ta ett sjumilakliv i kampen mot klimatförändringar (…) Medborgare runt hela världen är medvetna om hur deras individuella val och beteenden gör skillnad," kommenterar EIB:s vice president Ambroise Fayolle resultatet av studien, som är den andra i EIB:s serie på attityder i relation till klimatförändringarna, där 30 000 européer, amerikaner och kineser deltagit.

Studien visar att 72 procent av européerna är övertygade om att deras egna val och beteenden gör skillnad när det kommer till klimatförändringarna, vilket också en lika stor andel av amerikanerna uppgav och hela 84 procent av de kinesiska deltagarna. Något lägre om man bara tittar på resultat från svenskar (70 procent).

Framför allt är det yngre respondenter som har förstått att det egna beteendet har inverkan på klimatförändringarna – 77 procent av de europeiska 15-29-åringarna menade detta, att jämföra mot 64 procent av pensionärerna. (76 procent av de svenska ungdomarna.)

Vad skulle du avstå – för klimatet?

På frågan om att rangordna vad som vore lättast respektive svårast att avstå, till förmån för klimatet, svarade de flesta (40 procent) av de tillfrågade européerna att de hellre skulle avstå flyget än att sluta äta kött, dra ned på klädinköp eller använda mindre streamingtjänster.

Det sista de skulle avstå (39 procent av européerna) var bilen. Det samma svarade 33 procent av svenskarna.

I Sverige står personbilstrafiken för lika stora utsläpp som flyget. Bilen är dock inte bara (uppenbarligen) kärare, den är också betydligt enklare att elektrifiera och köra på alternativa bränslen än flyget – och kör förstås oändligt många fler svenskar per dag.

Men för den som vill resa hållbart är tåget förstås överlägset. Efter cykeln och segelbåten.

Läs mer: Fredrika cyklade jorden runt på 1042 dagar

Ser man till svenska respondenter enkom var det hela 80 procent som säger att de i första hand tänker svemestra framöver, och 76 procent väljer tåget framför flyget. 34 procent av svenskarna uppger att de kommer att undvika flyg helt och hållet framöver (33 procent i Europa), för klimatets skull.

Läs mer:

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här