Emma Sund, influencer, författare, bloggare, Klimatklubben, hållbart resande, hållbar turism

Emma Sundh: Vi behöver längta mer!

Influencern, bloggaren och författaren Emma Sundh ser det positiva i pandemins resstopp: att ha blivit som fabriksåterställd. Nu kan vi börja längta igen, säger hon.

Emma Sundh packar lådor när jag får tag på henne. Hon och familjen ska lämna lägenheten i Midsommarkransen, utanför Stockholm, för ett hus i Värmland.

Det var där hon växte upp och nu är de på väg tillbaka för att bygga ett halmbalshus, berättar hon. Den gamla tekniken är klimatsmart. Det cirkulära med återbruk av såväl grejer som metoder är lite av Emma Sundhs signum.

Engagerade följare gav skjuts

Emma Sundh är en så kallad influencer, med tiotusentals följare på olika sociala plattformar. Hon började som journalist och jobbade för Bonniers i några år. 2012 blev hon frilans och det var då hon på allvar började skriva om det hon brinner för: återbruk och begagnade möbler, kläder, grejer.

Det visade sig att det fanns andra som delade det intresset. Följarna var snart tusen, tiotusen, tjugo tusen. Många var engagerade. Ibland fick hon obekväma frågor i kommentarsfälten. De ville veta om hon också levde cirkulärt och hållbart, och om inte varför då?

-"Du som är så bra på återbruk, hur kommer det sig att du flyger?" eller "Varför har du två boenden?"

Det var jobbigt att bli ifrågasatt, minns Emma Sundh. Men hon kunde också se det som en tillgång, att hon hade tiotusentals människor som knuffade henne i en riktning som kändes rätt. Skavet av den kognitiva dissonans som tidigare uppstått så snart hon inte levde som hon lärde, avtog ju tydligare hon stod upp för sina värderingar.

-Ju mer av mitt engagemang som jag förde ut i de här kanalerna, desto bättre respons fick jag. Det var en skjuts. Jädrar! Man kan påverka bara genom att våga prata om vissa saker.

Klimatklubben för likasinnade

Den torra, heta sommaren 2018 brann skogar i Sverige och bönder nödslaktade sina djur. Greta tog plats på Mynttorget varje fredag, med sin skolstrejk. Plötsligt pratade alla klimat.

-Jag tror att vi var många som kände att vi måste göra mer. Det var dags att steppa upp.

Emma Sundh tog kontakt med Johanna Nilsson och Maria Saxbo, som också jobbar med att föra ut hållbarhetsfrågor i sociala medier, för att höra om de skulle kunna göra något ihop.

-Vi pratade om att vi ville skapa ett forum för likasinnade där klimatoron togs på allvar och där klimatångest kunde omvandlas till handlingskraft.

Så föddes Klimatklubben, en grupp på Facebook som i dag består av dryga 22 000 medlemmar och ett konto med 36 500 följare på Instagram.

-En vecka efter att vi startat Klimatklubben hörde Norstedts (förlaget) av sig och frågade om vi ville skriva en bok.. Nu har vi skrivit fem böcker tillsammans. Och vi har lärt oss vilken kraft det ger att ta armkrok och samarbeta.

Med böckerna vill de visa hur man faktiskt kan påverka och göra skillnad; att inspirera till hopp genom att visa att det går att göra bra val.

När det kommer till att resa – hur kan man göra bra val?

-Genom att fråga efter hållbara resor tills resebranschen börjar erbjuda dem. Vi måste förstå att vi har en enorm konsumentmakt. Jag använder den varenda gång jag är i en mataffär, det har blivit lite som en sport – jag frågar: "Var är säsongshyllan?"

Hon syftar på hyllan med säsongsanpassade matvaror, men hon får ofta frågande blickar tillbaka, för det finns väldigt sällan en sådan hylla.

-Det är mitt sätt att påverka för dagen.

Nu kan vi längta igen...

Men det finns också något annat man kan göra för att ställa om till ett mer hållbart resande, fortsätter hon: att längta.

-Att längta är en härlig känsla. En känsla vi behöver bejaka och uppskatta mer!

Längtan är den raka motsatsen till den blasé attityd Emma Sundh tycker att många av oss i västvärlden har utvecklat till resandet och till världen i stort.

-Vi tar oss från punkt a till b med färdmedel som belastar klimatet något enormt. Istället för att resa transporterar vi oss.

Det är ett ganska respektlöst slit och släng med världen, menar hon. Men under 2020 har något hänt.

-Ingen har såklart önskat sig en pandemi, eller de här oroliga tiderna. Men det är som att världen smalnar av. En blir som fabriksåterställd och börjar längta och drömma om att resa igen. Varpå att ta tåget till Göteborg känns superexotiskt!

Bortsett sådana exotiska resmål, vart drömmer du om att resa i dag?

-Köpenhamn! Jag älskar Köpenhamn. Och så vill jag åka tåg till Frankrike igen. Vi rälsade dit med en sexmånaders bebis för några år sedan och det var den bästa resa jag gjort. Det gick förvånande smidigt och var en sådan fantastisk upplevelse. Som en naturfilm genom tyska bokskogar och förbi franska vattenfall.

Emma Sundh har inte flugit sedan 2014 och kommer inte att göra det så länge det är ett dåligt alternativ för klimatet, säger hon. Men intresset för hållbarhetsfrågor har gett upphov till ett nytt slags sevärdigheter.

-Sist i Paris reagerade jag på att det var så mycket avgaser överallt. Men de senaste åren har borgmästaren jobbat på att få bort trafiken och öppna upp för cyklister och gångtrafikanter. Så nu är jag peppad på att åka dit igen och se hur det har blivit. Det där har blivit en ny grej för mig – att resa för att se goda exempel på hållbara lösningar för framtiden.

Vart drömmer DU om att resa?

Vi bygger upp ett verktyg för resdrömmar och planering av kommande resor - hållbara resor! - och du kan hjälpa till! Dela med dig av dina hållbara restips på #Reskoll så är du med och bidrar till ett bättre resande efter pandemin - eller luta dig bara tillbaka och låt dig inspireras av andras tips.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här