En person på vandring i fjället.

Naturguiden Sofie vill få dig att falla för fjällen

Möt grundaren av naturguideföretaget Strövtåg som ordnar fjällfestival och vill få fler att upptäcka alla äventyr som finns runt knuten. Som gladast är hon när hon får bidra till någons första fjällförälskelse.

Sofie Werner ute på fjället.

Bild: Sofie Werner

Vilken typ av resande brinner du för?

– För mig är kort resande och vardagsäventyr en stor inspiration. Att ta sig ut och iväg ofta snarare än långt. Våra svenska och norska fjäll har oändligt mycket att erbjuda!

Vad är Strövtåg och varför startade ni det?

– Jag startade Strövtåg 2017. Strövtåg är precis som det låter – en del strosande likt en söndagspromenad på fjället, en del god lokal mat och en del äventyrslust! Tanken var att bjuda in andra inspiratörer som också utbildade sig till fjälledare.

– Hittills har jag tillsammans med Simona Höglund arrangerat Strövtåg Fjällfestival – en gratisfestival som vill sprida glädje och kunskap och inspirera till att utforska vinterfjället. Vi ordnade prova på-aktiviteter som skidåkning, gå på topptur och laga mat ute och deltagarna fick lära sig läsa karta och kompass. De fick lyssna på kunniga föreläsare, fick turtips och hittade nya turvänner. Vi har också ordnat en vinterfestival .

– Fokus ligger alltid på nära naturupplevelser, jämtländska traditioner och äventyr i vardagen.

Hur jobbar ni för hållbart resande?

– Att på ett enkelt, miljövänligt och smidigt sätt ta sig till sina aktiviteter, till naturen och fjällen ser jag som en självklarhet. Jag lägger även stor vikt vid att samarbeta med företag i trakten och det är extremt viktigt för att kunna bo och verka här hela året. Att dyka upp några veckor under högsäsong är inte hållbart i längden. Efter några dagar på fjället hoppas jag även ge en större förståelse för den miljön och för naturen i stort – och varför vi måste bevara de landskap som vi har kvar.

När trivs du som bäst med det du gör?

– Att få vara bidra till att någon för första gången får en fjällförälskelse är stort! Glädjen när en grupp får uppleva en spektakulär solnedgång, den totala lyckan över lokal mat under turen och alla samtal längs vägen. Att få visa min bakgård och visa människor att vi har en otrolig natur i Sverige – vi behöver inte resa jorden runt för att hitta den.

En upplevelse som du önskar alla som läser detta?

– Min dröm vore att alla skulle få uppleva en solnedgång i augusti-september, gärna från Gåsens topp! Oändlig vy med fjäll så långt ögat når, värmande sol och glada skratt. Det är en upplevelse som stannar i minnet hos alla människor, vill jag tro.

Mer av Strövtåg hittar du på:

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer