Fler vill sätta stopp för turister

Turismen är inte bara promenader och roliga bilder på sociala medier. Flera turistmål har behövt vidta åtgärder på grund av för stort antal turister, som förstör både miljö och kultur.

Flera turistområden sätter stopp för turismen. Spanien larmar för att turismen sliter för mycket på landet. I år väntas antalet besökare öka med 20 procent, mycket på grund av att andra länder tappar i kölvattnet av terrorhot och flyktingkris. På Mallorca har från och med 1 juni en turistskatt på 2 euro per dygn införts för att värna om miljön. På Kanarieöarna pratas det om att begränsa antalet turister och hejda utvecklingen av all inclusive-paket.

"Det här kommer att bli ett galet år. Infrastrukturen kommer inte att klara anstormningen, Förra året var det stora problem med avloppssystemet, och då kunde turisterna inte bada i havet", säger geografen Gerard Hau, som är talesperson för en paraplyorganisation för miljögrupper, till The Guardian.

Ön Koh Tachai, utanför provinsen Phangnga i Thailand, har under en lång tid varit väldigt populärt bland turister. Det gäller främst dykare och snorklare som vill ta del av stränderna och korallreven. Men i mitten av maj bestämde myndigheterna sig för att "stänga" ön, på obestämt tid.

Enligt Bangkok Post handlar det om att påfrestningarna från turisterna är för stora. Thailändska myndigheter menar att naturen måste få en chans att återhämta sig innan det har gått för långt. Myndigheter har upptäckt att 80 procent av korallreven runt Koh Kai-öarna är delvis förstörda.

Geoffrey Lipman, professor inom hållbar turism med bas i Bryssel är inte förvånad över de drastiska åtgärder som Thailand tagit till.

"Det är smart gjort. I slutändan måste samhällena bestämma sig. Vill vi ha både alla bra och dåliga saker som turismen medför, eller är de dåliga sakerna så allvarliga att vi måste göra något för att ändra sättet vi hanterar turister på", säger han till SVT Nyheter.

Experter menar att en strand på en ö klarar av upp till 70 personer, men att ibland är turisterna på Koh Tachais stränder många fler än 1.000 stycken.

Läs mer på svt.se

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer