Hållbart resande, florida, Key West, kryssning, hållbart resande, hållbar turism

Florida stoppar kryssningsfartyg

Italienska Terre Cinque och indiska Taj Mahal har det redan. Nu har även Floridaborna valt att införa begränsningar av ohållbar turism - de stora kryssningsfartygen.

För drygt fyra år sedan satte italienska myndigheter ett tak för antalet turister som fick besöka det populära turistmålet Cinque Terre, för att rädda den historiska miljön.

För två år sedan infördes liknande begränsningar för turism till det indiska resmålet Taj Mahal, av samma orsak, för att motverka den ohållbara turismens destruktiva effekter på den historiskt unika miljön.

Inte bara presidentval

I förra veckan röstade Floridaborna - inte bara i presidentvalet - men i en lokal folkomröstning. Tre lagförslag rörde begränsningar av en viss form av ohållbar turism.

Kryssningsfartyg är stora utsläppare av bland annat koldioxid och är per passagerare en ännu större klimatbov än flyget. Dessutom river de stora maskinerna upp havsbotten när de går mot land och förorenar ofta vattnet när de tömmer sina tankar.

Key West i Florida är USA:s sydligaste punkt och en vanlig hamn för kryssningar nedåt Karibien. Så vanlig att de boende fått nog.

De tre förslagen som gick till omröstning i helgen rörde ett förbud för fartyg med fler än 1300 passagerare att lägga till i Key West, en generell begränsning i antalet dagliga kryssningsgäster till 1500 samt att ge förtur till de rederier som kan redovisa ett gott hälso- och miljöarbete.

Alla tre förslagen röstades igenom med överväldigande majoritet. Hela 60-81 procent av rösterna var för, enligt branschnyhetssajten The Points Guy, och i princip ska de nu bli lag. De förväntas dock överklagas i domstol.

Bland andra kryssningsrederier som Norwegian Cruise Line, Carnival Cruises och Royal Caribbean kommer att påverkas av resultatet i folkomröstningen, då även deras minsta skepp tar fler än 1300 passagerare. I dagsläget kliver omkring en miljon kryssningsgäster iland i Key West om året.

Läs mer: Hur hållbar är kryssningen?

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här