Svenska myndigheter flyger mindre

Flyget minskar och nya lösningar för gröna affärsresor växer fram

Under pandemin har svenska myndigheter minskat sina utsläpp från flygresor kraftigt. Vissa regioner har redan i år, nått sitt klimatmål för år 2030. I takt med förändringen ser vi nu hur nya innovativa idéer växer fram, för att möta den ökade efterfrågan av miljövänliga affärsresor.

Svenska myndigheter har minskat sina koldioxidutsläpp från flygresor med ungefär hälften under 2021. Jämför man resultatet med 2019, har flygutsläppen minskat med hela 85%. Det här visar Naturvårdsverket i en ny rapport, där de har sammanställt statistik från 187 svenska myndigheter som omfattas av miljöledningsförordningen.

För vissa regioner har det gått riktigt bra, exempelvis Västra Götalandsregionen som redan i år har minskat utsläppen så mycket som 94 procent. I och med det har de redan nått sitt klimatmål för flygresor till år 2030.

"Det är positivt att utsläppen från tjänsteresor har fortsatt att minska även det andra pandemiåret. Det kommer bli en utmaning för myndigheterna att hålla i den trenden", säger Björn Risinger, Naturvårdsverkets generaldirektör, i en kommentar.

Innovativa lösningar för gröna affärsresor

I kölvattnet av ökade hållbarhetskrav på affärsresandet och intresset för att hitta miljövänliga alternativ, presenteras nu nya innovativa lösningar för ett grönt affärsresande.

"Att ta resebranschen till hjälp för att resa hållbart är som att be ett tobaksbolag att få hjälp med att sluta röka. Så uttryckte en av våra kunder det, och jag håller med", säger Nancy Adrenberg grundare till Alltihop.

Det svenska start-up företaget Allihop Travel vill ändra affärsresandet i grunden. Med sin nya tjänst erbjuder de sina kunder ett enkelt sätt att boka miljövänliga transportalternativ på affärsresan. Deras digitala plattform syr ihop resor med tåg, buss, elskotrar och cykel och utesluter helt flyg och hyrbil. Genom att göra det lättare för företag att hitta och boka alternativa tjänster, vill hon bryta dominansen av flyg, hyrbil och taxi i affärsresebranschen.

Här samlas både långväga och kortväga färdmedel, med en sak gemensamt: att de är gröna. "I verktyget som Allihop tillhandahåller kan bolagens anställda på egen hand, via intranätet, boka sin egen gröna resa. Där kan de också se utsläpp från olika resesätt och rapportera koldioxidemissioner", säger Adrenberg.

"Jag tror att folk under pandemin har omvärderat lite hur man arbetar, lever och reser. Så nu när man kommer tillbaka vet man att man inte kan fortsätta som innan och då letar man efter alternativa lösningar"

Redan 2019 lanserads Allihop som en internationell marknadsplats för tågresor, men nu tas konceptet vidare. Nästa steg för Allihop är att expandera först till Danmark och därefter Tyskland. Timingen kunde knappast vara bättre.

"Jag tror att folk under pandemin har omvärderat lite hur man arbetar, lever och reser. Så nu när man kommer tillbaka vet man att man inte kan fortsätta som innan och då letar man efter alternativa lösningar", säger Nancy Adrenberg grundare till Alltihop.

Inom loppet av några månader har bolaget nominerats till Startup of the year i Malmö och vunnit en Vinnova-utlysning för hållbar mobilitet och gått till final i Climate Smart Cities Challenge.

Källa:

Alltihop

Dagens Industri

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer