En person åker långfärdsskridskor ute i naturen vid solnedgången.

En hyllning till vardagsäventyret

Naturen är min religion och fjället är min kyrka. Sofie Werner från Strövtåg sjunger vardagsäventyrets lov.

Bild på sms-konversation om att ge sig ut på tur på fredag.

Jag tar fram skridskorna, fyller termosen och brer några hårdbrödmackor. Extrakläder och kameran har jag nästan alltid packade. Det är vindstilla, solen överglänser alla prognoser, vi får en fantastisk dag på sjön. Vi åker inte så värst långt, ser till att ta många och långa fikapauser i den värmande solen och vi stannar för att prata med alla människor vi möter. Några tipsar om den lilla bäcken som är så Instagram-vänlig, de pekar och gestikulerar hur vi ska hitta dit. Det är bara runt knölen där, säger de. Pimplaren berättar glatt om var bästa stället att fiska öring är och en kvinna ser rent hög ut när hon berättar om tidigare upplevelser på sjön.

Enkelheten i att vara ute. Möten med andra människor. Det är det som är vardagsäventyr.

Solnedgång över fjället.

Friluftsliv har blivit mer och mer populärt. Det glädjer mig! Det är fler som hittar ut, som vill lära sig vara i naturen och fler som slutar åka till Thailand av slentrian för att alla andra gör det. (Tjoho!)

För många handlar friluftsliv om att bestiga Kilimajaro, resa jorden runt i jakten på storslagen natur eller att snabbast ta sig mellan Abisko och Nikkaluokta.

För mig handlar friluftsliv något helt annat.

Låt mig presentera friluftslivets tre budord.

  1. Friluftsliv får aldrig vara en tävling.
  2. Friluftsliv får aldrig handla om prestationer.
  3. Den som har flest fikapauser vinner.

Skoja bara, den sista kan jag ha hittat på själv, men du kanske förstår vart jag är på väg.

Det viktiga är de små vardagsäventyren. Det är mitt favvoord. Det bästa av två världar. Äventyr – inget kittlar så mycket som en okänd och naturnära upplevelse. Vardag – det vi lever 90 procent av våra liv i. Det är den perfekta kombinationen! Spontant, enkelt och utan den där prestationsångesten.

Det är inte alla som har fem minuters promenad upp till kalfjället – jag vet att jag är privilegierad. Men det är många som har naturen inpå knuten. Ett busstopp bort, en cykeltur eller en bilfärd till närmsta naturreservat.

Jag tar aldrig de högsta topparna – jag bär hellre med mig en trerätters middag i stället. Jag slår inga tidsrekord – för det är väl hur länge vi är ute som egentligen räknas? Och jag reser inte heller jorden runt i jakten på spektakulär natur – tar det inte en halv livstid att upptäcka det Sverige och mina norska gränsfjäll har att erbjuda?

Naturen är min religion. Och fjällen är den bästa kyrkan du kan ha. Den är hård, fostrande men också rättvis. Det bästa är att fjällen behandlar alla lika. Vare sig du är en helt vanlig Jämtlandsstårs som jag – (eller tjej om du inte pratar jämtska :-)), en flykting eller självaste kungen.

En vinterstorm är lika tuff för oss alla. Din kunskap och respekt för naturen är det viktigaste där ute.

Vandra i fjällen.

Det finns en sak som kan förgylla vardagsäventyret. Det är såklart människorna. Aldrig pratar jag med så många som när jag är på fjället. Av dem får jag höra historier och får tips på nya platser att upptäcka. Och turvänner hittar man både på fjället och i sociala medier nuförtiden!

Oändliga är de timmar jag stått på en spångad myr, suttit vid en brasa och euforiskt pratat med nyfrälsta fjällvänner i en solnedgång.

Apropå solnedgång ja.

Solen håller på att gå ner över fjällen nu.

Isen sjunger. Försiktigt glider vi fram på den tunna skorpan. I ett slingrande myrlandskap hittar vi till slut den instagram-vänliga bäcken, och ja, den var värd varje sekund av letande!

Det bränner i kinderna efter en heldag med strålande sol, svanarna ropar om höstvinterns ankomst och vi fnissar sådär som barn gör på julafton.

Den här dagen kommer vi att minnas länge.

Vad hade dagen varit utan det där spontana messet? Och tänk, hit hade vi aldrig kommit om vi inte träffat de glada skridskoåkarna!

Vardagsäventyret. Ett äventyr mitt i vardagen.

Vad är ditt vardagsäventyr?

Person vandrar i fjällen en solig dag.

Person tittar ut över fjällen och vattnet.

Tips till dig som vill komma ut lite oftare

Gå så långt du kommer på 30 minuter!

Ta med ett liggunderlag, sovsäck, en vindsäck och gå 30 minuter från bil/busshållplats. Tillbringa natten där och ta med en kompis om du inte vill vara ensam. Vips, så har du ett riktigt vardagsäventyr var du än bor.

Leta upp närmaste naturreservat

Vi har nästan 5000 naturreservat och 30 nationalparker i Sverige. Har du utforskat de som finns nära dig? Den lokala länsstyrelsen och Naturkartan visar vägen.

Gå med i en organisation och få sällskap ut

Vill du inte gå ut själv? Det finns många organisationer där du kan träffa likasinnade! Friluftsfrämjandet, Svenska fjällklubben, Svenska turistföreningen, orienteringsklubbar, skridskoklubbar och Scouterna är några exempel som finns i hela Sverige.

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer