Friskis & Svettis, gruppträning, träningsresa

Ett steg närmare klimatsmarta träningsresor med Friskis & Svettis

Nu har tre Friskis & Svettis-föreningar ställt sig bakom förslaget att sluta marknadsföra träningsresor till destinationer som är svåra att nå med klimatsmarta färdsätt. En stor seger för initiativtagaren och Friskis-medlemmen Petra Palmén.

"Vi yrkar att F&S Göteborg slutar marknadsföra träningsresor med flyg, samt att F&S Göteborg driver frågan vidare i riksföreningen, nämligen att reseklubben helt avstår från resmål som är svåra att nå med andra färdsätt än flyg."

Torsdagen den 10 september hölls Friskis & Svettis årsmöte i Uppsala och dagen innan i Göteborg. Båda föreningarnas årsmöten röstade för förslaget att kräva klimatsmartare alternativ när Friskis & Svettis arrangerar så kallade träningsresor.

Förslaget hade då redan vunnit bifall i Friskis & Svettis Östersund och nu hoppas hållbarhetsengagerade medlemmar att den största föreningen, Friskis & Svettis Stockholm, också ska ställa sig bakom kravet.

-Vid årsmötet i Uppsala på torsdagskvällen stod hela församlingen bakom förslaget och styrelsen lovade att ta det vidare till Riksförbundets årsmöte i mars!

Det säger initiativtagaren och Friskis & Svettis-medlemmen Petra Palmén som drivit frågan sedan hon reagerade på annonserna om träningsresor till långväga stränder, för något år sedan.

Petra Palmén, klimatengagerad medlem i Friski & Svettis

Petra Palméns eget dröm-träningsresemål är Tyresta nationalpark sydöst om Stockholm. Bild: Privat

-Visst kan man argumentera att var och en får välja själv vilken resa de vill åka på, men jag ser det som att Friskis & Svettis ställer fram en skål med godis i träningslokalen, genom att marknadsföra den här typen av resor.

-Det är inte hälsosamt, men många kommer att ha svårt att göra ett hälsosamt val och inte stoppa ner handen i godisskålen.

"Jag ser det som att Friskis & Svettis ställer fram en skål med godis i träningslokalen, genom att marknadsföra den här typen av resor."

Räknade på klimatavtryck

Petra Palméns egna hållbarhetsengagemang tog form för ett par år sedan, när Greta Thunberg inledde sin berömda skolstrejk på Mynttorget i Stockholm, hösten 2018.

-Jag testade ett digitalt verktyg för att räkna ut mitt klimatavtryck och insåg att det jag som enskild individ verkligen kunde göra för klimatet är att sluta flyga. Då hade jag redan en flygresa inbokad över jul. Men det blev min sista flygresa, säger hon.

Hösten 2020 marknadsför Friskis & Svettis träningsresor till fem destinationer för avresor under hösten, vintern och våren 2021.

Det handlar om resmål som Kanarieöarna, Mallorca, Kreta och Portugal – samt till Sälen dit man rekommenderas resa med tåg, buss eller bil.

Till Portugal kunde det också gå att resa landvägen och därigenom orsaka ett mindre koldioxidutsläpp, konstaterar Petra Palmén, men de resor som Friskis & Svettis erbjuder inkluderar flyg tur och retur. Resorna marknadsförs med härliga strandbilder och säljande copy.

"Friskis & Svettis är en modig utmanare som ständigt hittar nya och bättre vägar" (5 punkten i Friskis & Svettis värderingsgrund)

Vad vill medlemmarna?

Petra Palmén har under året mött ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor bland medlemmarna i Friskis & Svettis, men tror att många kanske inte är lika engagerade i hur föreningen drivs. Ändå är Friskis & Svettis som de flesta andra idrottsföreningar en demokratisk organisation, där det i slutändan är medlemmarna som bestämmer.

-När jag först reagerade på de där annonserna skrev jag direkt till Friskis & Svettis Stockholm. Jag pratade med verksamhetschefen där och han gick vidare med frågan till Riksförbundsstyrelsen. Svaret därifrån var att det var medlemmarnas sak att avgöra.

Petra Palmén skrev ett utkast till motion och samlade ihop ett hundratal underskrifter från medlemmar över hela landet. Nu får motionen bifall i region efter region, årsmöte efter årsmöte.

Vad tror du krävs för att Friskis & Svettis ska ställa om träningsresorna och möjliggöra mer klimatsmarta färdsätt?

-Med bifall från en till större region tror jag att Reseklubben får nya direktiv.

Årsmötet kan ge ändrade direktiv

Reseklubben är den organisation inom föreningen som arrangerar medlemmarnas träningsresor. På sin hemsida skriver Reseklubben att man jobbar på att utveckla klimatsmartare alternativ till 2021, men det är samma långväga destinationer som marknadsförs åtminstone under våren 2021.

Vad skulle krävas för att Reseklubben skulle få nya direktiv? Ingrid Hammarberg är kommunikationschef på Friskis & Svettis Riks.

-Det pågår för närvarande diskussioner kring träningsresorna på medlemsnivå i föreningarnas årsmöten och i de regionala styrelserna, bekräftar hon.

-Om en eller flera föreningar sedan motionerar till Riksföreningens årsmöte i mars och den motionen vinner bifall, då skulle det kunna resultera i ändrade direktiv till Reseklubben.

Nu har alltså Friskis & Svettis Uppsala röstat för att ta motionen vidare till Riks-årsmötet och den 26 november håller Friskis & Svettis Stockholm årsmöte. Petra Palmén, vad blir utfallet där, tror du?

-Vi har redan ett 50-tal underskrifter bland Stockholms-medlemmarna. Jag tror vi är nära!

Om Friskis & Svettis:

  • År 2018 hade Friskis & Svettis totalt 538 927 medlemmar fördelade i 109 lokala föreningar – varav 109 föreningar i Sverige (övriga i Norge, Finland, Danmark, Bryssel, Frankrike, Luxemburg, London och Irland)

  • Störst av de lokala föreningarna är Friskis & Svettis Stockholm med 98 490 medlemmar fördelade på 17 anläggningar över länet.

  • Cirka 14 000 är ideellt engagerade inom Friskis & Svettis, som ledare, tränare, värdar, som förtroendevalda eller styrelseledamöter. Föreningen har också 800 anställda medarbetare.

Källa: Friskis & Svettis

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här