Globalportalens restips

Globalportalen tipsar om schysta resor

I samband med Världsturismdagen blev Schyst resande intervjuade av Global portalen, där vi tipsade om hur man planerar sitt hållbara resande.

I artikeln som nu ligger på Globalportalen.org, kan man läsa om hur man undviker att vårt resande får negativa konsekvenser för det land vi besöker. Och hur tar vi del av deras kultur och upplevelser, utan att det sliter på natur och människor.
Artikeln tipsar om hur man ska tänka kring val av boende och restauranger, vanliga misstag och hur du undviker dem, samt hur du gör om du vill bidra till den plats och människor i de land som du besöker. Läs några av tipsen här och hela artikeln Så planerar du en hållbar resa


Jag vill resa hållbart efter pandemin! Vad bör jag tänka på?

Det är viktigt att göra aktiva val när du planerar sin semester. Om du verkligen vill att din resa ska lämna ett positivt avtryck på klimatet och människorna som bor och jobbar på platsen du besöker har du redan kommit en bra bit på vägen.

En sak du kan tänka på är att välja ett färdmedel som inte påverkar miljön. Ta hellre tåget än flyget! Om du vill resa långt och inte har något annat val än att flyga bör du resa sällan och försöka stanna borta längre. Skippa också kryssningen! Färjor, speciellt så kallade snabbfärjor, är ofta ännu sämre för miljön än flyg. Ett bra tips är att mäta klimatavtrycket på klimatsmartsemester.se!

När du väljer boende och restauranger – tänk småskaligt! Då hamnar dina pengar hos turistorterna och de som lever där. Du kan även välja att inte resa mitt i högsäsong eller till de största turistorterna. Då bidrar du till att landet du besöker får en längre turistsäsong och att fler delar av landet tjänar på turistnäringen.

Är det okej att åka som turist till ett fattigare land? Vad ska jag tänka på i så fall?

Det är absolut en bra idé att resa i låginkomstländer! Turism är en viktig inkomstkälla för många människor och genom att resa bidrar du till den lokala ekonomin. Försök se till att pengarna du lägger på aktiviteter, mat och boende verkligen gynnar människorna på den plats du besöker.

Det finns många fallgropar du bör passa dig för när du reser i låginkomstländer. Exempelvis bör du inte volontärarbete på eller besöka ett barnhem. Det får ofta motsatt effekt och drabbar barnen negativt. Du bör generellt sett vara uppmärksam och försäkra dig om att din goda gärning verkligen bidrar till en bättre verklighet för barn och lokalbefolkningen.

Jag vill ge tillbaka till de som har det svårt där jag turistar. Hur gör jag?

Genom att boka ett mindre hotell, besöka lokala affärer, äta på kvartersrestaurangen och göra utflykter med det lokalägda dykcentret eller guideföretaget bidrar du mer till ekonomin på plats. I vissa länder läcker annars så mycket som 90 % av pengarna från turismen ut ur landet.

Det bästa är att i så stor utsträckning som möjligt försöka lämna ett positivt avtryck. Tänk på vad ditt beteende – exempelvis din alkoholkonsumtion och ditt shoppande – betyder för den plats du besöker. Ditt borta är någon annans hemma! Turistfylla är till exempel en stor anledning till de senaste årens protester mot överturism.

Om du vill skänka pengar – gör det till en lokal organisation. Och framförallt: ge inte pengar till barn som tigger eller säljer saker. Det håller kvar dem på gatorna! Donera i så fall hellre till en organisation som hjälper barnen få en skolgång och ett tryggare liv.

Ta del av fler tips och läs hela artikeln här: Globalportalen.org

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer