Gör vågen för bra arbetsvillkor under VM!

Att herrfotbolls-VM har kickat igång i Ryssland kan inte ha undgått någon – vrålet från gårdagens seger hördes i alla fall in under varje sten. Miljoner människor kommer att följa varje steg som tas på planen. Men vi tycker det är minst lika intressant vad som händer runtomkring arenorna, när uppåt en miljon fans väntas strömma till Moskva. Här är vår guide till ett schysstare VM för dig som är på plats.

Som Swedwatch rapporterar drar detta VM igång i ett Ryssland som handskas rätt hårdhänt med grundläggande fri- och rättigheter. Både fack och människorättsorganisationer har vittnat om att arbetare har fått gå utan lön och jobba under osäkra arbetsförhållanden i samband med förberedelserna inför mästerskapet. Minst 21 arbetare uppges ha mist livet på byggarbetsplatser kopplade till VM. Schysta arbetsvillkor inför megastora turistevenemang som detta är alltså en fråga att ta på allvar.

Men den som har rest till Moskva för att se matcherna på plats då – vad kan man göra när man väl är där för att slå ett slag för rättvisa arbetsvillkor?

Här är 8 tips för ett schystare VM:

1. Välj ett hotell med någon form av hållbarhetsmärkning. (Mer om märkena du kan leta efter här). Om researrangören du vill åka med inte erbjuder hållbarhetsmärkta hotell, fråga dem om det via mejl eller Facebook. Men att boka hotell nu till det pågående VM:et är kanske lite i sista minuten, så dribbla vidare till steg 2:

2. Väl på plats, fråga gärna hur arbetsvillkoren ser ut för de anställda på ditt hotell. Du kan till exempel fråga om de har levnadslöner, alltså löner som räcker till för att försörja en familjs basbehov. Att som kund visa intresse är ett effektivt sätt att påverka.

3. Ifrågasätt uppenbara brister som du ser. T ex om du tycker att personalen verkar ha en otrygg eller slitsam arbetsmiljö eller samma person jobbar både morgon och kväll.

4. Lägg gärna lite extra när du betalar eller checkar ut. Många gånger ger dricks en lika stor inkomst som lönen. Det behövs inte mycket för att visa din uppskattning för det arbete som utförs.

5. Handla lokalt. Välj kvartersrestaurangen till exempel och testa lokala märken i stället för de stora importerade. På så sätt gör en större andel av inkomsterna från ditt besök nytta i den lokala ekonomin i stället för att läcka ut till multinationella bolag.

6. Pruta inte för mycket. Tänk på att försäljaren behöver pengarna för att kunna försörja sig själv och sin familj.

7. Och såklart: Markera mot sexistiska kommentarer eller tafsande. Det är tyvärr fortfarande ett problem – inte minst i hotell- och restaurangbranschen, och särskilt vid sportevenemang där majoriteten i publiken är män och det är mycket alkohol i omlopp. Vilket leder oss till tips nummer åtta...

8. Låt ölhävararmen vila. Inte så många söker sig till servicebranschen för att de älskar att hantera gäster som är marinerade i alkohol samt eventuella följder av det.

Eftersom fair play är lika viktigt utanför som på planen. Nu: njut av VM, alla som kollar!

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här