Inka Gurung, Far Away Adventures, hållbar turism, utbildning, hållbart resande, Schyst resande

För hållbarare äventyr i Nepal och Dala-Floda

Jag jobbar mycket med hållbarhet och har redan det tänket, men var nyfiken på idéer och input från andra och så fick jag tips om den här utbildningen från någon. En kurs som definitivt gav nya kunskaper!"

Det säger researrangören Inka Gurung, som deltagit i Schyst resandes branschutbildning i hållbar turism.

Inka Gurung har sedan 20 år specialiserat sig på gruppresor till Nepal, Bhutan och Tibet under namnet Far Away Adventures - småskaliga resor för stora upplevelser som gör skillnad lokalt.

"Det som gör det extra meningsfullt att arrangera resor till Himalaya är att turismen är så viktig för området. På varje resa gynnas åtskilliga familjer till lokala guider, hantverkare, tehusägare med mera", står det på hemsidan.

Mer Dala-Floda än Annapurna

Sedan pandemin slog till har dock sortimentet fått lov att utökas med fler "hemesteräventyr". Mer Dala-Floda än Annapurna. Inkas inställning till verksamheten är dock densamma.

-Jag är mycket mån om att resan ska bli hållbar på alla sätt; gästerna cyklar, vandrar, paddlar, äter vegetarisk mat och bor på värdshus som har kravmärkta kök. Jag satsar fullt ut själv också och letar till exempel efter begagnad utrustning.

"Det är värt att påminna gästerna om att deras semester är guidernas vardag, de behöver inte bjuda guiden på alkohol varje kväll."

Vad fick du med dig från kursen?

-Det var intressant att få information om hur illa det är med till exempel kryssningar. Men jag fick också bra kunskap om hur alkohol och konsumtion i övrigt kan påverka människor på resmålet. Det har jag verkligen tagit till mig och även fört in i den information jag skickar ut inför resorna.

-Det är värt att påminna gästerna om att deras semester är guidernas vardag, de behöver till exempel inte bjuda guiden på alkohol varje kväll. Det om "nudging" var också mycket tänkvärt och intressant.

Inka Gurung säger att hon även uppskattade att få dela med sig och bolla erfarenheter med andra i samma bransch och tillsammans resonera om vad som går att förbättra. För just den här kursen är anpassad specifikt för resebranschen och besöksnäringen.

-Alla kan göra någonting. Reseföretag kan göra ganska mycket för att förbättra sin hållbarhet. Det handlar inte alls bara om miljön, hållbarhet handlar om så mycket mer och det får man verkligen insikt i genom kursen.

Kan du ge något exempel?

-Vikten av att göra skillnad på resmålen, hur den lokala ekonomin påverkas och hur vi kan hjälpa till med sysselsättningen på plats. Barns rättigheter, men det kunde jag en hel del om redan tidigare.

Hur ser du på framtiden?

-Jag tror att det blir ännu mer hållbart resande nu. Själv satsar jag mer på inhemska resor, svemester.

Vill du också utbilda dig inom hållbar turism?

Läs mer om Schyst resandes utbildningar, kolla datum och boka plats här.

Nyfiken på Far Away Adventures?

Läs mer om de nära och fjärran äventyrsresor Inka Gurung arrangerar här.

uppmaning

Gå på kurs hos oss!

Schyst resande håller flera utbildningar i hållbar turism, framför allt för resebranschen men även i skolor. Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Till våra utbildningar i hållbar turism!