Hotellstädare, Eulalia Corralero, Las Kellys, arbetsvillkor,

Hotellstädare: "Just nu står vi helt utan inkomst"

Resebranschen har drabbats hårdare än många andra branscher till följd av covid-pandemins resstopp. Allra hårdast drabbas de som jobbar under otrygga villkor på destinationerna. "Just nu står vi helt utan inkomst", säger Eulalia Corralero som annars städar på hotell.

Hur har din arbetssituation förändrats under coronakrisen?

"Min arbetssituation delar jag med tusentals andra kvinnor som arbetar inom turistindustrin i Spanien. Vi befinner oss i en situation där det råder i princip total arbetslöshet. Vi är ju säsongsarbetare och när regeringen utlyste undantagstillstånd på grund av corona var precis då vi skulle påbörja våra kontrakt, så många av oss hamnade helt utanför statliga bidrag och skyddsåtgärder. Det betyder att vi just nu står helt utan inkomst för att kunna överleva. Vårt enda hopp är att myndigheterna snart kan få systemet i rullning och att vi ska kunna få åtminstone minimilön."

Du har tidigare uttalat dig offentligt om att turistsektorn generellt innebär en riskfylld situation och är en instabil bransch. Kan du utveckla?

"Turistsektorn kommer att vara bland de sista som återhämtar sig efter krisen eftersom de jobb vi har är helt beroende av att hotellen åter ska kunna ta emot turister från norra Europa. Utan turisterna så finns det ingen möjlighet till att vi ska kunna återhämta oss ekonomiskt. Redan innan krisen befann vi oss i en svår situation innan krisen, eftersom vi inte är berättigade till statliga bidrag. Flera är ensamstående föräldrar och även om vi jobbar inom den privata sektorn och så är det få av oss som tjänar mer än 1000 EUR i månaden (ca 10 000 SEK). Det leder till att just kvinnor blir en särskilt ekonomiskt utsatt grupp i de städer där turismen är en stor inkomstkälla.

Eulalia Corralero jobbar för att sprida kunskap om hotellstädares arbetssituation i Spanien genom organisationen Las Kellys. Läs mer om Las Kellys arbete här!

Pim van Dorpel är vice förbundsordförande för svenska Hotell och restaurangfacket: -Vi vet att turismsektorn i Sydeuropa har drabbats hårt av coronapandemin. Att skapa medvetenhet kring turismarbetarnas villkor är bra men det är ännu bättre att även de spanska arbetarna organiserar sig i de fackföreningar som är medlemmar i EFFAT och IUL.

uppmaning

Gå på kurs hos oss!

Schyst resande håller flera utbildningar i hållbar turism, framför allt för resebranschen men även i skolor. Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Till våra utbildningar i hållbar turism!