Ung man i silhuett på en loftgång på natten.

”Historiskt” lagförslag kan tvinga europeiska företag att respektera arbetstagares rättigheter

En ny lag diskuteras i EU som kan göra att företag som anordnar resor från Europa måste ta ansvar för att de som städar rummen eller tvättar handdukarna på hotellen har rimliga arbetsvillkor och inte utnyttjas.

I april föreslog EU:s justitiekommissionär att EU ska införa en lag som gör alla europeiska företag skyldiga att respektera mänskliga rättigheter och ta ansvar för hur de påverkar miljön. Inte bara i sin egen verksamhet, utan också hos sina underleverantörer. Och det är ju där, längst ner i kedjan, som arbetsvillkoren och miljökraven är som sämst idag.

Företag som inte ser över vilka risker deras verksamhet kan bidra till och gör något åt dem ska kunna ställas inför domstol.

Lagen kallas för Due Diligence.

– Det är ett historiskt förslag, säger Maria Sjödin på Fair Action, som ingår i nätverket Schyst resande. Det var många organisationer som sa när det här kom att "det här har vi jobbat för i hur många år som helst". Vi pratar om en lagstiftning som faktiskt har tänder – sanktioner mot företag som inte sköter sig.

Och det är det som saknas idag, menar hon. Det finns konventioner om mänskliga rättigheter och ILO:s konventioner som säger hur lång en arbetsdag får vara och att alla har rätt till en lön som räcker till de grundläggande behoven för en själv och ens familj. Men det finns ingen lag idag som håller ett svenskt företag ansvarigt för kränkningar av arbetares rättigheter eller andra mänskliga rättigheter utomlands. Förutom i väldigt grova fall – som Lundin petroleum som misstänks för medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Bild på Maria Sjödin

Maria Sjödin, Fair Action

– Men den svenska regeringen har inte gett något officiellt besked om de kommer stötta EU:s lagförslag. Det är viktigt att de driver på för att vi ska kunna få en effektiv lagstiftning på plats, säger Maria Sjödin.

"Det var många organisationer som sa när lagförslaget kom att 'det här har vi jobbat för i hur många år som helst'. Vi pratar om en lagstiftning som faktiskt har tänder."

Hur skulle en sådan här lag förändra turismen?

– Reseföretag kommer inte längre att kunna säga att "vi visste inte", om personalen behandlas illa, trakasseras sexuellt eller avskedas för att de gått med i facket. Eller om migrantarbetare på hotellet har olagligt låga löner. Man kan inte heller lägga över allt ansvar på underleverantörerna. Företagen kommer att behöva ta reda på hur det ser ut, säger Maria Sjödin.

(Att arbetsvillkoren för de som arbetar på svenskarnas semesterhotell kan vara tuffa visar de granskningar som Schyst resande har gjort tillsammans med Fair Action – här, här och här kan du läsa mer om dem.)

"Reseföretag kommer inte längre att kunna säga att 'vi visste inte', om personalen behandlas illa, trakasseras sexuellt eller avskedas för att de gått med i facket. Eller om migrantarbetare på hotellet har olagligt låga löner."

Hur kommer reseföretagen att ställa sig till det här tror du?

– En del företag är för en sådan här lag. Till exempel har 100 investerare gått ut och krävt sån här lagstiftning. Ett av deras argument är att de har lättare att leva upp till sina egna åtaganden och policys om mänskliga rättigheter om företagen de investerar i tvingas bli bättre på att jobba med mänskliga rättigheter.

– Så det finns fördelar med det här även för företagen – det blir tydligt och förutsägbart vad som gäller i fråga om mänskliga rättigheter. Det kommer inte längre att vara så att några tar ansvar frivilligt och att andra struntar i det, eller att kraven är väldigt olika i olika länder.

– Det är många som har påpekat att om resebranschen kommer igång igen efter coronakrisen så är det viktigt att omstarten sker på ett hållbart sätt. Även på så vis att de som jobbar och bor på resmålen inte ska drabbas negativt av turismen.

Ett konkret förslag på hur lagen om Due Diligence ska se ut kommer i mars 2021, och sedan ska EU:s medlemsländer förhandla om hur lagen ska utformas, vilket kommer ta tid. Fair Action och Union to Union, som också är med i Schyst resande, uppmanade nyligen Sveriges regering att stödja förslaget.

Läs mer om turismens påverkan på mänskliga rättigheter

Resande och… barns rättigheter, arbetsvillkor, prostitution, alkohol och andra droger, lokal ekonomi.

Text

Bild på Cajsa Unnbom

Cajsa Unnbom

Cajsa är kommunikatör på nätverket Schyst resande.

uppmaning

Gå på kurs hos oss!

Schyst resande håller flera utbildningar i hållbar turism, framför allt för resebranschen men även i skolor. Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Till våra utbildningar i hållbar turism!