Magnus Carlson, Weeping Willows, sångare och författare till boken En annan framtid. Hållbar turism.

"Jag ville bara veta hur det låg till"

Magnus Carlson är sångare i Weeping Willows. För några år sedan började han räkna på de utsläpp han orsakar, med sina långa resor och ständiga turnéer. Schyst resande pratar drömresor med en popstjärna som numer sjunger långsamhetens lov.

Det är förmiddag efter premiären på Fotografiska i Stockholm. Weeping Willows spelar i november fyra dagar på raken för ett corona-begränsat antal personer.

Spelningarna görs i ett samarbete med stjärnkocken Pål Svensson som står för trerätters middag. Fyra intima och exklusiva middagsspelningar alltså – istället för den landsomfattande turné som var planerad och som bandet fick ställa in till följd av pandemin.

-En förhöjd upplevelse, konstaterar en nyvaken Magnus Carlson i telefon.

Han är sångare och frontperson i Weeping Willows, och numer även författare till en bok om hur att ställa om till ett hållbarare liv.

Bara en vanlig svensson

Magnus Carlson har kommit att uppskatta det han kallar förhöjda upplevelser alltmer; det lokala, det långsamma, det lilla formatet. (Förutom i fotbollssammanhang.) Men varifrån kom hållbarhetsintresset?

-Jag ville bara veta hur det låg till, hur mycket utsläpp jag orsakar. Lite som att gå till doktorn, att få koll. Så för fyra fem år sedan började jag räkna på det, med hjälp av olika appar.

Först använde han enkla webblösningar som ofta ger en översiktlig bild utifrån olika schablonvärden. Men han ville veta mer exakt.

-Det finns nördigare varianter som hämtar uppgifter om vartenda köp man gör, även lakritsbåtarna räknas in. När jag började använda en sådan blev det väldigt tydligt hur mycket utsläpp jag orsakar, men också vilka ganska enkla justeringar jag kunde göra.

Magnus Carlson berättade om sina insikter i ett sommarprat på Sveriges Radio, i slutet av den torra, heta sommaren 2018. Det var då klimatengagemanget han dittills hållit privat blev offentligt.

-Men jag är ingen aktivist! Jag är bara en vanlig medelålders svensson som vill få ner mina utsläpp.

Omställningsresan börjar med – resorna

Weeping Willows bildades 1995 och har sedan dess turnerat mycket. Vissa år är bandet ute på resande fot uppemot 100 dagar om året, berättar han. Det blir många resor sammanlagt genom åren.

-Turnerandet är ju en stor del av mitt liv. Det var det första jag ville förändra. Vi ställde om till att åka tåg överallt.

Det måste vara en ganska stor apparat när ett band som Weeping Willows åker på turné, med roddare och ljud- och ljustekniker och så vidare. Var det inte svårt att få med sig de andra på att boka tåg överallt?

-Nej, det var nog snarare därifrån engagemanget kom. Vi är djur- och naturmänniskor allihop, och sportfiskare. Vi har sett med egna ögon hur havet har förändrats till följd av utsläpp och klimatförändringar. Det gick lätt!

Alla åker tåg, utom en i teamet som åker lastbil med all utrustning och instrument. Det har varit svårt att hitta någon helt klimatsmart lösning för den transporten, beklagar Magnus Carlson.

Vad blev nästa steg i omställningsresan?

-Maten!

När man räknar på de utsläpp man orsakar som individ – eller popband – är de tre stora källorna nästan alltid boendet, maten och resorna, berättar han. Om man tar itu med dem kan man göra stor skillnad på kort tid.

När Weeping Willows är på turné blir det oftast middag i en loge bakom scen. Det är turnéledaren som beställer catering till hela teamet. Numer utifrån kravet att det ska vara lokalt producerad, vegetarisk mat. Det går alltid att greja, säger Magnus Carlson.

-Nackdelen är att det inte alltid är så gott. Det finns fortfarande kockar som inte vet hur man lagar bra vegetarisk mat. När man var 18 kanske det dög med ett korvbröd med mos, men vi är vuxna nu.

Det finns bättre uppsidor med det lokala, tillägger han, som också underlättas av att ta tåget snarare än att landa på någon flygplats långt ifrån stan; och det handlar om den där förhöjda upplevelsen, igen.

-Att äta en Elsa-tårta på Dackås i Huddick efter en spelning, det är exklusivt för mig. Eller att kliva av tåget i ett annat land och gå rakt in på en pub på andra sidan gatan och beställa en öl som inte finns hemma. Det är där kicken med att resa uppstår.

Att resa långsamt nära marken och kliva av mitt i stan, att kunna se vart man färdas och få uppleva platsen, det är helt enkelt det som är grejen med att resa, konstaterar han och jämför med de semesterresor han gjorde med familjen förr.

-Det var mest stressigt och dyrt. Och det går visst att ha sommarlov i Sverige. Vi har upptäckt Varberg, med sina sandstränder, och hotell med pool. Mina barn saknar inte utlandet.

Magnus Carlsson, Weeping Willows, hållbarhet, omställning, hållbar turism

Magnus Carlson Bild: Pär Wickholm

Drömmen om Hamburg och Wales

-Det jag drömmer om just nu i resväg är också den första resan jag kommer att göra så snart restriktionerna släpper. Det är att åka till Tyskland via Köpenhamn. Jag ska stanna till i Köpenhamn och käka smörrebröd och sedan åka vidare till Hamburg.

-Jag älskar Hamburg, där finns allt jag gillar: skivor, fotboll och bärs. Därifrån är det inte långt till övriga Europa. Så om jag ska drömma lite till blir det nog en form av tågluff, fast på ett vuxet sätt.

Hur ser en vuxen tågluff ut?

-En tågluff med inplanerade stopp för att se några fotbollsmatcher, någon konsert och långsamt beta sig nedåt mot Turin i norra Italien. Det är en jättevacker stad. Kanske kunde man ta sig förbi Wien och München på vägen.

En annan dröm är resa till Wales, säger han.

-Ja, jag är angofilt lagd. Fast trött på London! Men Wales, det är som Morden i Midsummer överallt. Om man kunde klocka en fotbollsmatch eller konsert på vägen genom Wales…

En vuxen tågluff låter som en lång och ganska välplanerad resa?

-Ja, det kräver tid och planering. Men det vinner jag i behag och upplevelse! Om det bara kunde bli lite enklare att köpa tågbiljetter…

En annan framtid

I början av oktober i år släpptes boken "En annan framtid" på Forum förlag. Den har Magnus Carlson skrivit tillsammans med miljöjournalisten Johanna Stål. (Se samtal med Magnus och Johanna från bokmässan här.)

Ambitionen var att dela med sig av insikterna och på ett tillgängligt sätt inspirera och ge tips om hur man kan börja ställa om i det lilla – från lakritsbåtarna till de tre stora: boendet, maten och resorna.

-Jag vill inte säga åt någon vad hen ska göra. Det går inte att säga åt en rökare att sluta röka. Man måste vilja själv. Men det är klart att jag vill att många ska läsa boken och börja reflektera. Det är kanske en långsam metod, men det får vara mitt bidrag så kan andra vara aktivister.

Magnus Carlsons nybörjartips för dig som vill ställa om:

  • Börja med att räkna på dina utsläpp (t.e.x. med hjälp av appen Svalna)
  • Håll koll på vad de små justeringarna ger.
  • Trappa sedan upp till de större källorna, hur kan du justera där?
  • De tre största källorna för oss i västvärlden är boendet, maten och resorna.
  • Köp boken och få alla tipsen.
En annan framtid, en bok om att ställa om till ett hållbarare liv, av Magnus Carlson o Johanna Stål

Var drömmer DU om att resa?

Vi bygger upp ett verktyg för resdrömmar och planering av kommande resor - hållbara resor! - och du kan hjälpa till! Dela med dig av dina hållbara restips på #Reskoll så är du med och bidrar till ett bättre resande efter pandemin - eller luta dig bara tillbaka och låt dig inspireras av andras tips.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här