Kanske måste vi tänka om och resa långsammare

Kan naturresor rättfärdiga flygresor? Enligt Hillevi Persson, utbildningssamordnare i nätverket Schyst resande, är frågan väldigt komplex och inte helt lätt att besvara.

– Det är sant att vi måste ändra våra flygvanor radikalt genom att till exempel flyga mer sällan och om vi flyger i stället passa på att stanna borta en längre tid, säger hon.

Nätverket Schyst resande är ett samarbete mellan flera svenska organisationer och fackförbund som jobbar för att lyfta frågor om hållbar turism genom att utveckla informationsmaterial och utbildningar. Nätverket strävar också efter att synliggöra orättvisor och problem inom turistnäringen och vilka effekter våra val har när det kommer till resande.

– I dag vill vi väldigt gärna resa på det snabbaste sättet, kanske måste vi helt enkelt tänka om och resa långsammare. För att till exempel åka till Tunisien skulle man kunna tänka sig att man tar tåget ner till Italien och sedan färja över Medelhavet. Visserligen finns det länder i Europa där tågen drivs av kolkraft, men det är fortfarande ett betydligt mer miljövänligt transportmedel än flyget, säger Hillevi Persson.

Hon tycker man kan fundera på tre saker när man överväger att flyga:

– Dels fundera över hur ofta man reser. Om man flyger väldigt sällan är det naturligtvis mer skonsamt än om man flyger ofta. Det andra att fundera över är om det finns ett annat färdmedel än flyget till resmålet även om det innebär att det tar längre tid? Slutligen, försök planera resan och flyg utan mellanlandningar då alla plan måste upp på en viss höjd och därför blir utsläppen per person högre om vi mellanlandar.
– Om man ändå bestämmer sig för att resa med flyg är länder med genuina ekoturismprojekt ett exempel på en turism vi bör satsa på. Projekt inom ekoturism, som inte bara använder termen i marknadsföringssyfte, kan aktivt bidra till skydd av natur och djurliv och gynnar lokalbefolkningen.

Läs hela texten på Etc.se

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här