Transibiriska, Transmongoliska, Ryssland, tåg

Långresa med barn - med tåg till Thailand

Den lilla familjen Baggström reste med tåg så långt de kunde - tills viruset kom ikapp och tvingade dem att ta det långa benet hem igen. Då hade de hunnit passera 7 länder och halva jorden.

Familjen Baggström, Mikaela, Chris och lilla Nikki, 2,5 år, hann just iväg innan de första larmen om ett nytt potentiellt farligt virus blev nyhetsstoff där hemma.

Den 13 januari 2020 låste de dörren till stugan på Blidö och påbörjade en lång resa.

De kommande månaderna skulle de få kryssa fram genom länder med låga smittotal, från Finland till Thailand, via Sydkorea och Vietnam, mamma Mikaela, pappa Chris och dottern Nikki. Och viruset hack i häl.

Något år tidigare drev Chris och Mikaela en liten restaurang på Södermalm i Stockholm. En idé om att flytta norrut fick dem att sälja restaurangen under hösten 2019, men planerna gick om intet och istället för norrut flyttade de ut till lantstället i skärgården. Frid och fröjd.

Men under den mörka hösten började ändå en annan dröm formas. Längtan efter äventyret hade slagit rot. Att resa, långt. Så långt det gick! Hela familjen.

Gick ni och funderade och planerade länge?

– Vi bestämde oss två månader innan avfärd. Visst krävdes en del förberedelse, men man hinner rätt mycket på ett par månader.

Så hur gick tankarna, vart, vilken väg och varför?

– Vi ville resa med tåg, det var klart. Vi har båda rest ganska mycket genom åren och känner att vi nog har belastat världen så att det räcker med vårt flygande. Men vi kände också att det skulle bli lugnare att resa med tåg.

– Man har tid ombord tåget och resandet blir ett äventyr i sig, istället för att stå och köa på stressiga flygplatser. Vi lockades av tanken på "slow travelling". Och i efterhand kan jag säga, har man väl testat att resa långt med tåg vill man inte resa på något annat sätt sedan.

Från stugan på Blidö satt så Mikaela Baggström och googlade tågrutter över halva jordklotet, större delen av förvintern 2019.

– Jag ville se hur långt man kunde komma med tåg! Rätt långt, förstod jag, till exempel via Transmongoliska, ned genom Kina till Vietnam.

– Att sedan försöka synka alla tågtider var som att lägga pussel! Det finns jättebra hemsidor för det. Det enda som faktiskt var lite krångligt var att söka visum.

Tips: Smidigt verktyg för planering av tågresor genom Ryssland (Transibiriska/Transmongoliska).

centralstation Moskva, Ryssland. Transibiriska, Transmongoliska, slow travel, hållbar turism

Redo för avfärd från centralstationen i Moskva. Härifrån blev det fyra dygn på tåget innan familjen klev av i sibiriska Irkutsk. Bild: Mikaela Baggström

Chris Whitman och Mikaela Baggström som båda är intresserade av matlagning ville absolut till Sichuan i södra Kina, med sitt säregna kök, och även till de vackra bergen i Guilin.

– Men vi kom inte till Kina!

Just som viruset börjat spridas från Wuhan kom den lilla familjen fram till Mongoliet, i slutet av januari 2020, när de insåg att de nog inte skulle åka vidare till Kina, trots bokningar och visum.

– Flera tusen kronor gick om intet. Ja, ja, det var som det var.

Ulan Bator, Mongoliet, resa med barn, Transmongoliska, Transibiriska

Mikaela Baggström och dottern Nikki i ett naturreservat utanför Ulan Bator, Mongoliet. Bild: Mikaela Baggström

Istället blev det två veckor i ett vintrigt Ulan Bator innan de till slut beslöt sig för att ändå flyga förbi Kina, och sedan fortsätta tågresan ned mot Vietnam och Thailand.

– Planet mellanlandade i Seoul, så då passade vi på att ta några dagar där också och tog tåget ned till södra Sydkorea.

Sydostasien var epicentrum för viruset där i början av 2020. Var ni oroliga över hur viruset spreds?

– Nej, vi var faktiskt aldrig i ett land där det fanns bekräftad smitta. Hela tiden ett steg före.

Resa med barn. Seoul, Sydkorea. Slow travelling, hållbar turism

Chris Whitman och dottern Nikki i Seoul. Bild: Mikaela Baggström

Från södra Sydkorea hoppade de på en färja ut till ön Jeju, och därifrån buss någon timme, tills de blev upphämtade av ägaren till ett litet guesthouse. Det blev en oväntad höjdpunkt.

– Jeju är en helt otrolig ö. Det är så vackert. Massor och av grönska, turkosblått hav. Och Udo, en annan ö intill, med sina svarta lavaformationer, kristallklart vatten och snäckor överallt. Fantastisk natur och jättegod mat.

Udo, Jeju, Sydkorea, långresa med familj, resa med barn, hållbar turism

Ön Udo utanför Sydkoreas sydkust, Chris Whitman och dottern Nikki letar efter snäckor. Bild: Mikaela Baggström

Efter några dagar i Sydkorea fortsatte de resan till Vietnam.

– Vietnam är klart lite mindre utvecklat än Thailand, men det var fräscha tåg och inga problem. Man hade säkert kunnat köpa biljetterna online där också, men vi åkte till stationen och köpte biljetter i kassan. Alla var väldigt vänliga.

Att saker och ting inte blev riktigt som planerat gjorde inget, mer än att det blev lite dyrt med de bortkastade bokningarna i Kina, säger hon. Men bussresan upp i de vietnamesiska bergen till Dà Lat var inget Mikaela Baggström vill återuppleva.

– Det var ganska läskigt, på smala vägar. Känns så mycket tryggare att åka tåg!

Nattåg Vietnam, resa med barn, familjeresa med tåg, hållbar turism

Genom Vietnam tog de nattåg. Tåget var fräscht och alla var vänliga, säger Mikaela Baggström. Bild: Mikaela Baggström

Hur var det att resa så långt med en 2,5-åring?

– Det kan alltid bli besvärligt med en 2,5-åring, vare sig man är hemma eller på resa. Men det gav också jättemycket tillbaka. Den längsta rutten var fyra dygn genom Ryssland, då blev hon lite rastlös mot slutet, men vi gick runt på tåget, lekte, åt, sov.

– Vid gränsövergången mellan Ryssland och Mongoliet fick vi stå ganska länge och vänta, i mörkret sent på kvällen, omgivna av bistra ryssar i uniform. Då bajsade hon i blöjan!

Mikaela Baggström tycker inte att man ska ha för höga förväntningar när man reser med ett litet barn, utan vara beredd att följa barnets vilja och behov. Som att lägga boken eller det man själv känner för åt sidan och hitta på något bara för barnet.

Resa med barn, familjeresa, resa med tåg, hållbar turism, slow travel

Nikki, 2,5 år, smakar bläckfisk på en restaurang i Sydkorea. Det var gott! Bild: Mikaela Baggström

Var ni oroliga innan för hur det skulle gå att resa med ett så litet barn?

– Min mamma var lite orolig och en del vänner frågade hur vi skulle göra med mat och blöjor. Men det finns ju barn i alla länder. Mat och blöjor finns att köpa i Mongoliet också. Folk är vana vid barn överallt!

Efter Vietnam tog sig familjen Baggström vidare till Thailand, där de stannade en månad - samtidigt som viruset spred sig över världen - och kom allt närmare. De insåg då att det skulle kunna bli svårt att ta sig hem, så när de fick möjlighet att följa med ett tyskt plan till Europa, tog de chansen. Fast de egentligen hade planerat stanna borta längre – och inte flyga alls.

Vad var jobbigast på resan?

– Viruset. Det blev dyrare än vi hade tänkt då vi fick lov att ställa om planerna och hitta nya vägar, nya hotell. Och vi hade velat se Kina...

Och det bästa?

– Att få se och vara i olika kulturer. I Ryssland bodde vi på en bondgård utanför Irkutsk hos gästvänliga Sergej och Tatiana, som lagade ryska delikatesser åt oss och ordnade banja (rysk bastu). Och till Mongoliet skulle jag vilja komma tillbaka på sommaren. Sydkorea och de vackra öarna... Jag älskar kulturchockar!

– Men det allra bästa var nog att få vara med familjen i tre månader efter en jätteintensiv jobbperiod. Det var välbehövt och det härligaste.

Resa med barn, familjeresa, långresa, resa med tåg, slow travel

Lilla Nikki, 2,5 år, trivdes i Phong Nha, Vietnam. Bild: Mikaela Baggström

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här