Ligg inte på latsidan när du väljer boende

Allt fler hotell har börjat arbeta med hållbarhetsfrågor. De tre stora charterarrangörerna (Fritidsresor (TUI), Apollo och Ving) använder bland annat certifieringssystemet Travelife för att kontrollera och förbättra arbetet med miljö och sociala villkor.

Det finns ännu ingen internationell enhetlig märkning för hotell som motsvarar till exempel Fairtrade eller KRAV-märkningen. De tre stora charterarrangörerna (Fritidsresor (TUI), Apollo och Ving) använder bland annat certifieringssystemet Travelife, för att kontrollera och förbättra arbetet med miljö och sociala villkor på de hotell som anlitas. I dagsläget är det dock väldigt få av de tre researrangörernas hotell som är Travelifecertifierade.

Travelifemärkningen är framtagen av branschen, och arbetet bedrivs utan involvering av fackliga och ideella organisationer. Därmed finns liten möjlighet för utomstående att få insyn i vilka resultat arbetet ger. Generellt kan man säga att märkningar med involvering av statliga organ, civila samhället eller FN-organ är bättre än de företagen kontrollerar helt på egen hand. Trots bristen på en internationell märkning för verkligt schysta hotell, finns det ändå ett stort antal hotell att välja på som kommit en bit på vägen. Så våga boka annorlunda nästa gång!

Tips:

  • Välj ett hotell med någon typ av hållbarhets- eller miljömärkning.
  • Om researrangören du vill åka med inte erbjuder hållberhetsmärkta hotell, påpeka detta via mejl eller Facebook
  • Fråga också om hur arbetsförhållandena ser ut för de anställda på hotellet när du bokar din resa.
  • Bookdifferent har samlat cirka 6 000 olika boenden med hållbarhetsprofil. Den bygger på booking.com med lättanvända filter för att hitta hotell som certifierats med olika hållbarhetsmärkningar.
  • Responsible Travel är en resebyrå med fokus på lokala hotell och researrangörer med hållbarhetsprofil.

Läs mer och ladda ner Grön Guide för Schyst resande här nedan!

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här