Alfama, Lisabon, hållbar turism, hållbart resande, airbnb

Lisabon återtar sin stad från Airbnb-turismen

Bortsett allt lidande ger coronapandmin även tillfälle till omställning på många håll i världen. I Portugal passar Lisabon stad på att återta centrala kvarter från Airbnb-turismen – för att istället hyra ut subventionerat till lokalbor.

I Portugal har man sedan några år talat om begreppet "terramotourism", vilket betyder ungefär "jordbävning av turister". Portugals huvudstad Lisabon har blivit hett som turistmål och nya hotellformer som Airbnb har blivit allt populärare i innerstan.

Airbnb, som började som en delningstjänst för privatbostäder, har på många håll i världen blivit en marknadsplats för lägenhetshotell – vilket ofta, precis som i Portugal, har inneburit att hyrorna i de mest populära kvarteren höjts och lokalbor har fått lov att flytta ut från stan. Det rapporterar the Guardian.

Det är en sorglig utveckling som i någon mån drabbat de flesta riktigt populära turistdestinationer, då turisterna kommer och går i perioder - medan det som gör en stad levande, det som först lockat dit turismen, trycks undan.

Läs mer: Ska jag bo på Airbnb?

Ett tillfälle att ta i akt

I de pittoreska gamla stenkvarteren i stadsdelen Alfama, som klättrar på en klippa över havet, lär en tredjedel av lägenheterna de senaste åren hyrts ut till turister. Utvecklingen såg ostoppbar ut – fram till år 2020, coronapandemins år.

"Covid har gett oss en chans. Viruset bad inte om lov att få komma in i vår stad, men nu kan vi använda den här tiden för att justera och styra om till ett bättre spår för framtiden", säger Lisabons borgmästare Fernando Medina till the Guardian.

Lisabon stad har under hösten sjösatt en plan för att omvandla över 20 000 "turist-lägenheter" – som många till följd av corona står tomma - till prisvärda hyresrätter.

Staden erbjuder sig att ta över hyran av lägenheter som tidigare hyrts ut till turister för upp till 1000 euro i månaden (ca 10 000 kr) med kontrakt på minst fem år. I nästa steg ska staden hitta lokala hyresgäster i behov av bostad som kan erbjudas de centrala lägenheterna till en subventionerad hyra som inte ska överstiga mer än en tredjedel av hushållets inkomster.

Hyresvärdarna skulle troligen kunna ta ut en högre hyra från turister, men utifrån erfarenheterna 2020 kan många antas prioritera en säkrare och långsiktigare inkomst, resonerar borgmästaren, enligt the Guardian.

Att resa hållbart kan absolut inkludera att hyra ett rum av en lokalbo – men när turismen innebär att lokalbor inte längre har råd att bo i sin stad är turismen inte hållbar.

Läs mer: Varannan svensk vill ändra resmönster efter pandemin

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här