Anonymiserad burmesisk kvinna öppnar sitt tomma kylskåp i en sliten bostad.

Ny granskning visar på luckor i hållbarhetsmärkningar av hotell

Trots att fler vill resa klimatsmart och ta hänsyn till människor och miljö på resmålet är det fortfarande svårt att hitta hotell med hållbarhetsprofil. Schyst resandes kartläggning av hållbarhetsmärkningar visar att det saknas en oberoende global märkning som både ställer krav på rimliga arbetsvillkor, aktivt miljöarbete och positiv påverkan på resmålet.

För de som bäddar sängar, passar upp och lagar mat på svenskarnas semesterhotell är dagarna ofta långa och lönerna låga. Många av de som jobbar på hotellen i till exempel Thailand och Dubai är migrantarbetare, och det är vanligt att arbetsgivarna utnyttjar dem eftersom de inte vågar protestera av rädsla för att bli av med jobbet eller tvingas åka hem.

En ny kartläggning som nätverket Schyst resande har gjort av nio hållbarhetsmärkningar av hotell visar att ingen av dem kan garantera bra arbetsmiljö, rimliga löner och arbetstider för personalen på hotell utanför Europa. Ingen av de nio täcker in både sociala, ekonomiska och miljömässiga krav samt är en oberoende märkning som finns i många länder.

– Att en märkning ägs och drivs fristående från resebranschen är avgörande för att förändringar ska ske. Annars riskerar ekonomiska intressen att sätta stopp för övertidsersättning eller nödvändiga löneförhöjningar för hotellstäderskorna, säger Helena Myrman, projektledare för nätverket Schyst resande.

Resejättarna Apollo och TUI använder sig av branschens egen märkning, Travelife. Travelife ställer visserligen krav kring hotellens miljöarbete, respekt för kulturen på resmålet och personalens rättigheter, men ingen oberoende part är med och styr över certifieringen.

– Vi föreslår att resebranschen startar dialog med fackförbund och ideella organisationer för att ta fram en internationell märkning som omfattar både miljö, arbetsvillkor och mänskliga rättigheter och som granskas av en fristående part. En möjlig väg är att göra Travelife till en självständig organisation som inte domineras av branschen, säger Helena Myrman.

Schyst resande påpekar att en oberoende hållbarhetsmärkning av hotell är viktigt för att nå Agenda 2030:s mål om goda arbetsvillkor och ökad jämställdhet. Till exempel leder vettiga löner på hotellen till att anställda inte behöver tillbringa nästan all vaken tid på jobbet utan hinner umgås med sina barn. De låga lönerna är också en jämställdhetsfråga, eftersom de lägst betalda ofta är kvinnorna som städar och bäddar sängar.

Se kartläggningen av de nio hållbarhetsmärkningarna av hotell här

uppmaning

Gå på kurs hos oss!

Schyst resande håller flera utbildningar i hållbar turism, framför allt för resebranschen men även i skolor. Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Till våra utbildningar i hållbar turism!