Miljöcertifierade hotell, miljömärkningar, certifieringar, hållbarhet.

Märkningarna som är den hållbara resenärens bästa vän

Fler och fler vill boka klimatsmarta och schysta boenden när de reser. Men hur vet man egentligen vilka som arbetar seriöst med hållbarhet? Schyst resandes ambassadör Annika Ahlberg guidar till de certifieringar som finns.

Intresset för att välja miljövänliga boenden under semestern ökar, enligt en ny internationell undersökning från bokningssajten Booking.com. Men hur hittar man dessa gröna och schysta boenden? Här går vi igenom några certifieringar som du kan hålla utkik efter.

En märkning är ett sätt för turismverksamheter att visa sitt engagemang för miljöfrågor och de gröna märkningar som finns innebär också ofta att boendet ska ta visst socialt ansvar. Ni som är bekanta med Schyst resande vet ju att turismens avtryck inte bara handlar om klimat och miljö utan också om de anställdas arbetsvillkor och hur lokalsamhället påverkas. Alla de kriterier som Schyst resande tycker är viktiga hittar man inte i någon märkning (ännu!). Däremot är de certifieringar som finns en bra hjälp för den som vill boka hållbara boenden.

Mycket jobb för verksamheter som vill certifieras

Samtidigt som en märkning kan göra valet enklare för en turist kan det dock innebära mer arbete i andra änden, det vill säga för verksamheten som ska leva upp till kraven. Ett exempel är den sydafrikanska hållbarhetscertifieringen Fair Trade Tourism. De verksamheter som är med där jobbade med miljö och socialt ansvar redan innan de blev certifierade, men att få en oberoende stämpel ökar förstås trovärdigheten utåt. Processen mot att bli certifierad var dock omfattande. Speciellt för en liten verksamhet kan det vara svårt att få ihop tid och pengar för att genomföra alla steg. Men de intervjuade turismaktörerna tyckte själva att det var bra, det innebär ju att det bara är de hängivna som kan certifieras!

Socialt ansvar ännu viktigare i samhällen med stora klyftor

Fair Trade Tourism, som förutom Sydafrika även finns på Madagaskar och i Moçambique, är en ganska heltäckande certifiering som bygger på både miljömässigt och socialt ansvar. I samhällen med stora klyftor och många sociala problem uppstår frågan var en arbetsgivares ansvar börjar och slutar. Hur hög ska till exempel lönen vara för en anställd i ett samhälle med stor arbetslöshet, där de som har ett jobb måste försörja flera familjemedlemmar? Och vilket ansvar ska arbetsgivaren ta när samhällsservice som utbildning och läkarvård brister? De verksamheter som har certifierats visar hur aktörer inom turismen på olika sätt kan bidra till att bygga upp samhället och värna om miljön de verkar i.

Kolla in: Bookdifferent.com

Här går det att boka boenden med hållbarhetsprofil och ekocertifiering. Bland annat kan man stöta på märkningarna Green Key, Green Globe och Travelife.

Här kan du se vad de olika märkningarna täcker in:

Guide till de certifieringar som finns inom turismverksamheter.

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer