Hållbara drömresor, hållbar turism, hållbart resande

När längtan blir för svår – 5 vägar ut i världen

Inför en vinter med utdragna resstopp kan det vara läge att börja drömma på allvar. Här är fem sätt att uppleva känslan av att resa - rakt från fåtöljen.

Om vikten av att resa från fåtöljen

Ett säkert kort för en lång och instängd vinter är att fylla bokhyllan med reselitteratur. En sådan hylla kan ju också utgöra källan till en oändlig mängd välgörande digitala samtal om resor till platser man (i dagsläget) bara kan drömma om att besöka irl. Varför inte börja med Pierre Bayards nyutgivna "How to Talk About Places You’ve Never Been: On the Importance of Armchair Travel"? Eller någon annan, fler goda tips finns i Condé Nast Travelers topplista över den bästa reselitteraturen genom tiderna.

Åk på skidsemester i Sims 4

Lagom till jul är den tionde expansionen av strategispelet Sims ute, med nya miljöer. Däribland ett japanskt vinterparadis, Mount Komerobi. Spelutvecklarna lär också ha fyllt på med 130 nya föremål i skaparläget, där det bland annat finns gott om utrustning för härliga puderdagar on och off pist, enligt Aftonbladets spelrecensent. I Sims 4 vinner du för övrigt på att leva hållbart. Läs mer om The Sims 4 här

Det skotska höglandet i blyerts

Om man inte kan resa till bergen kan man rita dem. Det funkar faktiskt att dämpa något av den värsta saknaden, det menar Heather Dawe som skriver för brittiska The Guardian. "När vi nu går mot en vinter med nedstängning kommer jag att fortsätta skissa på mina berg. Det hjälper mig igenom den här svåra tiden fram till i vår, när det förhoppningsvis blir lättare att resa norrut igen." Läs och se Heather Dawes terapeutiska berg i blyerts här.

Res med random street view

Om du någonsin har snurrat på en jordglob och börjat fantisera om att resa till platsen där ditt finger stannar globen, så förstår du grejen med random street view. Skillnaden här är att den använder sig av Google street view, så du kommer ända ner på marken, så att säga, och kan se dig omkring där du landar och även vandra digitalt åt ett eller annat håll. Ett underbart tidsfördriv för den som längtar efter att komma ut i världen igen. Testa själv!

Laga mat med Vagabonds redaktion

På restidningen Vagabond har redaktionen samlat reportrarnas bästa tips för att greja reskänsla hemma. Redaktören Per J Andersson rekommenderar indiska smaker, han lagar alu ghobi med raita, brinjal pickle och smörstekt, kardemummakryddat basmatiris och lyssnar samtidigt till Folkmusiken i P2.

Kollegan Karin Wimark drömmer hellre om de kuperade vinodlingarna i norra Italien och lagar en krämig svamprisotto med ett glas rött nebbiolo. Skribenten Sofie Lantto rekommenderar att sippa på ett glas ginger beer, som för henne signalerar Nya Zeeland. Chefredaktör Fredrik Brändström dricker tysk weissbier och läser om Haruki Murakamis IQ84. Läs mer om Vagabond-redaktionens tips för reskänsla hemifrån här.

BONUSTIPS!

Bläddra runt bland de hållbara restipsen i vår växande bank av smultronställen, #Reskoll - eller bidra med dina egna resminnen! För den här vintern är kanske den bästa tiden någonsin att planera den hållbara drömresan på allvar.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här