koldioxid, utsläpp, studie, Nature, transportsektorn, flyget, klimatkris

Nära 40 procent mindre utsläpp från flyget första halvåret 2020

De globala utsläppen av koldioxid blev nära 9 procent lägre under årets första sex månader jämfört med året innan. Det visar en nypublicerad rapport från en internationell forskargrupp. Störst minskning stod flyget för med nära 40 procent lägre utsläpp.

Globalt blev utsläppen av koldioxid 8,8 procent lägre jämfört med året innan. Olika former av marktransporter släppte ut 19,2 procent mindre koldioxid under perioden och flyget, som periodvis närmast stått still, har under årets första halvår släppt ut 37,4 procent mindre koldioxid under det första halvåret med corona, än året innan, enligt studien som publicerats i Nature.

Forskargruppen har utgått från dagliga och veckovisa mätningar på nationell nivå från den 1 januari 2019 till och med den sista juni 2020, utifrån mätverktyget Carbon monitor.

Därutöver har man vägt in omständigheter som väder, årstider och högtider som jul, den kinesiska vårfestivalen, indiska Holi med flera, som haft påverkan på såväl industrin och transporter.

Mängden koldioxid fortsätter att öka

Denna minskning av utsläpp under 2020 ska inte förväxlas med mängden koldioxid i atmosfären, vilken fortsätter att öka. Utsläppt koldioxid stannar i luften i tusentals år och än så länge finns ingen metod som effektivt reducerar redan utsläppt koldioxid i en skala som motsvarar utsläppen.

Den 21 oktober 2020 låg andelen koldioxid i atmosfären på 411,85 ppm (miljondelar), enligt Mauna Loa-observatoriet på Hawaii. Andelen ökar stadigt, men varierar marginellt beroende på olika faktorer, det högsta värdet hittills på över 800 000 år uppmättes i april i år, då vi hade 416,18 ppm koldioxid i luften.

Vad den nypublicerade studien visar är ett hack i kurvan över fortsatt ökande utsläpp, under första halvåret 2020. Sedan dess har industrin såväl som transportsektorn till viss del återgått till normala nivåer.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här