flygplan Norwegian, flygresor, klimatet, koldioxid, utsläpp, hållbart resande

Norwegian slutar med långflygningar

Pandemin har haft stora konsekvenser för flygbranschen särskilt vad gäller långdistansresor. Nu har flygbolaget Norwegians styrelse beslutat att lägga ned långdistansflygningarna framöver och enbart erbjuda resor inom Europa – med Norden som nav.

Reserestriktionerna till följd av coronapandemin och därtill ett växande klimatengagemang har inneburit att de senaste decenniernas branta tillväxt inom flyget störtdykt.

Hela Norwegians Dreamlinerflotta, planen för långdistansflygningar, har stått parkerade på marken sedan mars 2020, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Den nya inriktningen presenteras som en ny affärsplan för att stärka bolaget inför framtiden och innebär samtidigt en återgång till kärnmarknaden, med inrikes resor inom Norge, Norden och Europa. Den nya planen har fått stöd från den norska regeringen, meddelar Norwegian.

-Genom att fokusera på kortdistanslinjenätet är målet att attrahera investerare, ha ett bra erbjudande till våra kunder och framför allt bidra till att trygga arbetsplatser, en sund konkurrens och bidra positivt till resebranschen i Norge, Norden och Europa, säger Jacob Schram, Norwegians koncernchef.

Minskat flygande ger hopp om att nå klimatmål

Under 2020 beräknas världens samlade utsläpp av koldioxid ha avtagit med omkring 7 procent (5 procent i Europa och 9 procent i resten av världen, enligt Carbonmonitor i december 2020) – störst har minskningen varit inom transportsektorn, där flyget ingår.

Sett till sektorer stod flygindustrin innan år 2020 för omkring 4 procent av världens samlade, årliga utsläpp – men det är en liten andel av världens befolkning som står för flygandet, som Oxfam och Stockholm Resilience Center visade i en rapport i höstas. Dit hör många av oss, svenskar.

I Sverige motsvarar den totala klimatpåverkan från vårt flygande lika stora utsläpp som hela landets personbilstrafik, och på individuell basis kan en enda flygresa konsumera hela årsbudgeten för hur mycket utsläpp vi får orsaka per person och år, om vi ska klara målen i Paris-avtalet.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här