Novus, undersökning, hållbar turism, hållbart resande,

Novus: Varannan svensk vill ändra resmönster efter pandemin

Nära varannan svensk är redo att ställa om sina resvanor, resa mer sällan och oftare semestra i Sverige efter att pandemins restriktioner hävs. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Schyst resande.

Sammantaget uppger 48 procent att de tror att de kommer att ställa om till ett mer hållbart resande, även efter att pandemins restriktioner släpps.

Var tredje tillfrågad uppger att de tror de kommer att resa mer sällan och en femtedel att de tror de kommer semestra mer inom Sverige framöver.

-Det är nu vi har möjlighet att ställa om och tänka nytt. Det är också hög tid att turistbranschen tar vara på den vilja som finns hos resekonsumenterna och erbjuder mer hållbara alternativ, säger Helena Myrman som är projektledare för nätverket Schyst resande.

Bland de som uppger att de kommer att ställa om till ett hållbarare resande efter pandemin är en majoritet höginkomsttagare – det vill säga samma kategori som i tidigare studier visat sig stå för den största andelen av reserelaterade utsläpp.

-Det är mycket positivt att de svenskar som reser mest är beredda att ändra sina resvanor.

Se hela rapporten via länk nedan.

Frågan som ställdes: Tror du, eller tror du inte, att du kommer att ändra ditt sätt att resa jämfört med tidigare, efter att pandemins restriktioner släpps? (Fler val möjliga.)

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här