Malin Roux Johansson är grundare och verksamhetschef för organisationen RealStars.

"Nu måste vi prata om prostitution både på resan och hemma"

Organisationen RealStars jobbar för en värld fri från trafficking. Här berättar organisationens verksamhetschef Malin Roux Johansson om en mörk utveckling bland annat till följd av svenskars resande - och vad du kan göra som medveten resenär.

Malin Roux Johansson grundade organisationen RealStars för tio år sedan, med visionen om en värld fri från trafficking, eller människohandel.

Det är fortfarande organisationens övergripande mål, men i dag har verksamheten kommit att fokusera mer på att motverka att fler dras in i olika former av prostitution - också inom landets gränser.

Ännu är det under olika former av resor som svenskars sexköp till största del sker, berättar Malin Roux Johansson. Men det är också det som hon tror har lett till att en annan syn på sexköp kan ha följt med hem.

Vi börjar med de som reser. Vad är det som gör att fler är beredda att köpa sexuella tjänster utomlands, tror du?

-Som resenär hamnar man ofta utanför vardagen, vare sig det rör sig om semesterresan eller tjänsteresan. När vardagens normer släpper kanske man dricker mer alkohol och tillåter sig att göra saker man aldrig skulle ha gjort hemma, säger Malin Roux Johansson.

Dessutom kan detta värderingstapp ske i miljöer där attityden gentemot sexhandel ser annorlunda ut än hemma, förklarar hon vidare. Det är därför RealStars vill ta varje tillfälle att prata om att det som är oacceptabelt hemma också är oacceptabelt på resan.

Nu under 2020 har covidpandemin inneburit att många resor, både privata och jobbresor, ställts in. Hur har det påverkat ert arbete?

-Det är en bra fråga. Vi har tidigare utgått från siffror som säger att omkring 80 procent av sexköpen sker utomlands, men tyvärr ser vi att det håller på att förändras. De senaste fem åren ser vi att efterfrågan på sexköp har ökat i Sverige, bland annat på massagesalonger och så kallade sugardejting-sajter. Det är två arenor där förtäckt prostitution ökat inom landet.

Malin Roux Johansson beskriver sugardejtingssajterna som ett slags digitala bordeller för (till övervägande del) äldre välbeställda män, där unga tjejer luras in i prostitution.

-För även om det marknadsförs som middagar, trevliga samtal eller en "girlfriend experience" så är det ofta underförstått att det förväntas ett utbyte som leder till sexuella handlingar.

När RealStars var nystartat för ett decennium sedan jobbade Malin Roux Johansson i första hand på EU-nivå, med att sprida den svenska sexköpslagen internationellt samt med att arbeta förebyggande i svenska skolan för att etablera begreppet "Fair Sex". De senaste åren har verksamheten alltmer kommit att handla om att motverka efterfrågan på sexköp i Sverige.

-Visst förekom det sexköp i Sverige då också, men inte alls i samma omfattning som nu.

Vad är det som ligger bakom den här utvecklingen?

-Till stor del tror jag det är resorna! Att svenskar har rest så mycket och faktiskt betett sig ganska illa och därigenom förflyttat sina egna gränser. Men det beror såklart också på globaliseringen i stort.

RealStars grundades ju med visionen om en värld utan trafficking och jobbar idag lika mycket med att motverka andra typer av prostitution, som sugardejting. Vissa menar att man ska hålla isär begreppen. Hur tänker du kring det?

-Där det finns en marknad för prostitution förekommer trafficking och där trafficking finns utnyttjas människor i prostitution. Därför är det vanskligt att hålla isär prostitution från trafficking. Det är i grund och botten samma sak och bygger på utsatthet även om det förra innefattar organiserad brottslighet och olika lagstiftning tillämpas.

Om vi börjar resa som förr igen efter pandemin, vad ska man tänka på som medveten resenär för att motverka den här typen av exploatering?

-Som privatperson har man ofta stor möjlighet att påverka de personer som finns i ens närhet, som vänner, familj, resekompisar och personer man träffar på resan. Det är viktigt att våga ta ställning och vara den som säger ifrån. Även innan resan!

Det låter lätt att säga ifrån, men hur ska man faktiskt göra, på plats, om man ser det hända?'

-Ett sätt kan vara att låta bli att besöka barer eller områden där man vet att prostitution förekommer. Och förstås att tipsa polisen om man ser något. Man kan även tipsa den svenska polisen, även om man befinner sig på andra sidan jordklotet.

Malin Roux Johansson tror också att det kan vara mycket värt att kontakta eventuella lokala organisationer som erbjuder personer i prostitution skydd och stöd. På hotellet finns ibland också personal som har kunskap om hur man ska agera vid tecken på utnyttjande.

-Att ställa frågan på hotellet om de har tagit ställning mot sexhandel, är alltid ett bra sätt att påverka.

Det finns flera internationella nätverk och samarbeten mot prostitution inom turism, till exempel Ecpats uppförandekod för researrangörer, "The Code" eller "Hotels Against Trafficking", som är ett av Realstars initiativ och har sin bas i Sverige.

-Om de inte har tagit ställning på hotellet och inte ingår i något nätverk mot trafficking och prostitution, fråga varför, tipsar Malin Roux Johansson.

Läs mer: Obehagliga siffror efter lyckad kampanj

RealStars är en av de organisationer som ingår i nätverket Schyst resande, vid sidan av Unionen, Union to Union, Hotell och restaurangfacket HRF, IOGT-NTO, Fair Action och Childhood.

Nätverket Schyst resande jobbar för hållbart resande; utifrån de aspekter som definieras i Agenda 2030 som ekologiskt hållbart för klimat, människor och miljö; socialt hållbart och ekonomiskt hållbart.

uppmaning

Checklista för en hållbar resepolicy

Se vad ni behöver ha koll på.

Till checklistan