Petra Palmén, Friskis och Svettis, hållbara träningsresor

Oförtröttlig motionär för hållbara träningsresor

Nu har det gått ett år sedan Petra Palmén inledde sin kampanj för mer hållbara träningsresor i Friskis och Svettis regi. I veckan läste hon återigen upp sin motion på årsmötet. Med samma resultat som sist - det är upp till var och en att göra sina val.

Men vems ansvar är det att ställa om till ett hållbarare resande - de som utformar erbjudandet eller de som nappar på det?

"Jag heter Petra, jag är 57 år.

Min största passion i livet är danspassen på Friskis och att resa.

För 2,5 år sedan hörde jag Greta Thunberg säga: "Ni säger att ni älskar era barn, ändå stjäl ni från deras framtid." Jag mätte då mitt klimatavtryck. Jag lärde mig att genom att sluta flyga skulle jag göra störst minskning. Sedan dess har jag inte flugit.

Jag är mamma. Jag har två barn; Pontus 25 år och Jesper 23 år.

Att vi håller på att förstöra vår framtid, ÄR FRUKTANSVÄRT. Fler bränder, översvämningar, öar som försvinner, matbrist och konflikter väntar. Många säger till mig att det är för sent. Men jag tror vi kan lösa klimatkrisen.

Jag yrkar att Friskis&Svettis slutar med träningsresor med flyg. Träningsresor ska såklart fortsätta, men med hållbara transportsätt."

(Motion till Friskis & Svettis årsstämma, 2021)

Friskis och Svettis är en partipolitiskt obunden och icke vinstdrivande, demokratiskt styrd förening med övergripande syfte att främja hälsa. En jätte, med över 500 000 medlemmar i 107 lokalföreningar över hela landet och även i andra länder. Föreningen arrangerar även träningsresor för medlemmarna genom "Reseklubben".

Klimatkrisen är akut!

Redan för 1,5 år sedan bokade Petra Palmén, medlem sedan ett par decennier, in sig för ett möte med två höga chefer på Friskis och Svettis. Med sig hade hon en presentation som tydligt beskrev hur akut läget med klimatförändringarna är.

Hennes poäng var att det är orimligt för en förening som jobbar för friskvård och hälsa att bidra till accelererande klimatförändringar.

– Jo, de tappade hakan båda två och lovade ta det vidare till styrelsen. Det gjorde de också, men där konstaterades att det var en fråga för den demokratiska processen.

– Jag hade såklart hoppats att de skulle ta ett beslut direkt i styrelsen.

Petra Palmén tog det som en uppmaning och skrev motion på motion, hittade likasinnade i andra delar av landet och la ned många timmar för att frågan skulle upp på agendan, överallt.

Läs mer: Friskis & Svettis ett steg närmare hållbara träningsresor.

Flera av de lokala föreningarna röstade också för Petras motion - med tillägget att riksföreningen hade ett avgörande i frågan.

På riksföreningens årsstämma, som hölls i slutet av mars 2021, avslogs dock motionen med motiveringen att det är upp till varje enskild förening att avgöra hur träningsresor ska arrangeras och i så fall med vilket transportsätt" - och sedan upp till varje medlem att välja om man vill följa med.

Alltså var frågan tillbaka där den började.

"Det är dialoger som de här som hjälper till att skapa förflyttningar, och det är ju det som är viktigt."

Vem tar samhällsansvaret?

"Därför (pga storleken) är det ännu viktigare att vi tar ett samhällsansvar. Och där har du också en roll! För är du med och sluter upp i våra manifestationer, sprider våra upprop och deltar i våra aktiviteter – så är du med och bidrar till att du och hela samhället mår bättre!" Så står det på Friskis och Svettis sajt.

Peter Lilja, ordförande Friskis och Svettis, träningsresor, träningsresa, hållbara träningsresor

Peter Lilja, nyvald ordförande Friskis och Svettis Bild: FS

Vid årsmötet i mars valdes Peter Lilja till riksföreningens nya ordförande.

Tycker du att Friskis och Svettis tar samhällsansvar, när man mitt i en klimatkris väljer att inte ställa sig bakom medlemmars motioner om att sluta erbjuda träningsresor med flyg?

– För oss är det viktigt att inte komma med pekpinnar varken på träning eller i andra frågor, säger han och fortsätter:

– På senaste årsstämman röstade föreningarna återigen för att möjliggöra för medlemmarna att välja om de vill följa med på träningsresor eller inte.

Men Friskis och Svettis köper tjänster för att klimatkompensera träningsresorna, förklarar han vidare, och medlemmarna kan själva välja att också klimatkompensera för kost och logi. Det är väl att ta ansvar, menar han.

Peter Lilja vill ändå passa på att rikta uppskattning för engagemanget hos de medlemmar som driver frågan om hållbara träningsresor.

– Det är dialoger som de här som hjälper till att skapa förflyttningar, och det är ju det som är viktigt.

Ansvaret för hållbara resor måste ju ligga både hos de som utformar ett erbjudande och de konsumenter som nappar på det, menar Petra Palmén.

– Men den som säljer en produkt borde kanske vara lite mer insatt i vad det är de erbjuder, och vilken påverkan det har på klimatet. Fast egentligen tycker ju jag att det främst är politikernas ansvar.

– Det är för långt bort, ännu, utbrister hon: Vi ser inte krisen framför oss, vi ser ännu inte bränderna, översvämningarna, matbristen och konflikterna. Vi behöver bli fler som förstår allvaret!

Läs mer: Här är vi nu - 10 insikter om klimatläget

"Jag hade verkligen hoppats att fler skulle ha vaknat och insett allvaret, det här året."

Hur gick det då härom veckan, på årsmötet för lokalföreningen i Stockholm?

– Styrelsen föreslog liksom föregående år att tillsätta en utredning för att ta reda på vad medlemmar och funktionärer vill på "ett mer systematiskt sätt" – än den demokratiska ordning som ett årsmöte innebär. Sedan blev det omröstning.

Styrelsens förslag vann med 66 röster mot 32, för Petras motion. 23 deltagare valde att lägga ned sina röster.

– Jag hade verkligen hoppats att fler skulle ha vaknat och insett allvaret, det här året.

Men är det inte vettigt att utreda frågan mer?

– Jo, visst kan det vara bra att skaffa mer kunskap. Men vi har ju bråttom! Det finns ingen anledning att inte agera samtidigt.

Hur känns det nu, orkar du fortsätta?

– Jag är fortfarande taggad! Luften har inte gått ur. Jag hoppas fortfarande att resultatet blir det vi vill, att Friskis och Svettis till slut tar ansvar och slutar att locka medlemmarna med ohållbara träningsresor.

– Blir det inte så tar vi upp det på nästa årsmöte igen.

Läs mer: 8 knepigheter med "klimatkompensation"

uppmaning

Gå på kurs hos oss!

Schyst resande håller flera utbildningar i hållbar turism, framför allt för resebranschen men även i skolor. Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Till våra utbildningar i hållbar turism!