Oseriösa flygbolag sänker hela branschen

Det råder krig på flygmarknaden. Lågkostnadsbolagen utnyttjar alla möjligheter att kringgå reglerna för att få ner kostnaderna. Självklart vill vi alla resa billigt. Men till vilket pris? Är det rimligt att en resa till London kostar som en bättre lunch på stan? Nej, det är de anställda som riskerar att stupa på slagfältet, skriver Cecilia Fahlberg, Unionen.

I praktiken kan det handla om att registrera flygbolaget i ett land med låga skatter och avgifter och svag arbetsmarknadsreglering. Hämta personal från ett annat land där lönerna är låga, och sedan flyga mellan tredje och fjärde land. De oseriösa flygbolagen betalar inte företagsskatter i de länder där de verkar. Ett annat sätt att sänka kostnaderna i lågkostnadsbolagen är att anlita flygpersonal som egenföretagare i stället för att anställa. Problemet är att personen uppmanas att starta sitt företag i ett annat land än där man bor och jobbar. Det innebär att företagaren helt går miste om sjuk-, föräldra- och arbetslöshetsförsäkring eftersom man inte kan betala in företagets sociala avgifter i landet där man bor.

Denna affärsmodell hotar att slå ut de flygbolag som strävar efter att bedriva seriös verksamhet med rimliga löner och villkor och genom att betala skatter och avgifter i det land där de verkar. För dem riskerar verksamheten att till slut bli för dyr. De seriösa flygbolagen har de senaste åren tvingats till drastiska åtgärder för att hålla kostnaderna nere. Den kortsiktiga vinsten är att jobben blir kvar men det drabbar Unionens medlemmar genom försämrade villkor och tuffare scheman med höga sjukskrivningstal som följd.

Läs hela debattartikeln på SVD Brännpunkt

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här