Gata i Thailands prostitutionskvarter på kvällen

Sex tips på hur du som resenär kan motverka sexturism

Vanliga resenärer riskerar att gynna sexturism – utan att veta om det. Nu ger nätverket Schyst resande ut sex tips på hur du kan undvika att bidra till sexuell exploatering på resan.

Schyst resandes uppmärksammade rapport "Welcome to Sin City" avslöjade myterna hos svenskar som köper sex på resan. Nu släpps uppföljaren "Thailandssvenskarna", där journalisten Joakim Medin fortsätter undersöka svenskars sexköp. Boken visar bland annat hur vanliga turister bidrar till att normalisera prostitutionen, vilket förenklar för sexköparna.

Klubben i Patong Beach är full av västerländska turister. "Pingpong-showen" är i full gång. En naken thailändsk kvinna drar ut ett band med ett tjugotal rakblad fästa vid det från sin vagina. En annan har precis tryckt ut fiskar och grodor i vattenfyllda skålar på golvet, till publikens skratt och applåder. Prostitution pågår öppet i lokalen, samtidigt som de flesta av besökarna inte alls är där för att köpa sex, utan bara är på semester och ser detta som en turistattraktion.

Kväll efter kväll lockas helt vanliga turister att dricka i samma barer som sexköparna finns i. Precis som i till exempel Amsterdam drar Thailands red light districts till sig nyfikna besökare. Många har en okritisk syn på prostitutionsindustrin och tror att den är en naturlig del av den thailändska kulturen.

– Prostitution existerar för att det finns män som är villiga att köpa andras kroppar, säger Helena Myrman, projektledare på nätverket Schyst resande. Men som turist bör du tänka på att ditt agerande kan göra det enklare för de här männen att köpa sex. De kan lättare glida in på en bordell eller gå runt med en kvinna som ofta uppenbart befinner sig i prostitution, hand i hand framför andra turister.

När vi reser gör människor ofta saker som de inte skulle ha gjort annars. På bara några dagar har män, som kanske inte haft för avsikt att köpa sex, trätt in i nya sammanhang och träffat nya kompisar. Andra män som lär dem vad som gäller när man köper sex. Är attityderna bland andra turister tillåtande blir det ännu lättare att gå över gränsen.

– Vi behöver prata om kopplingen mellan sexköp och resor. Åtta av tio svenska män som köper sex gör det utomlands – oftast på semestern eller tjänsteresan, säger Helena Myrman.

Som turist finns det flera saker du kan göra för att undvika att gynna prostitutionsindustrin.

Schyst resandes sex tips till dig som vill agera mot sexturism

uppmaning

Checklista för en hållbar resepolicy

Se vad ni behöver ha koll på.

Till checklistan