Pingviner på rehabiliteringscentrum för skadade afrikanska pingviner och fåglar.

Rehab för pingviner och andra goda idéer

Schyst resandes ambassadör Annika Ahlberg besökte flera Fair Trade-märkta turismprojekt i Sydafrika och blev inspirerad. Här berättar hon om små och stora saker som gör skillnad för anställda, lokalsamhälle och ekosystem.

Kan man turista utomlands och samtidigt gynna det lokala samhället och naturen? Det ville jag och mina kurskamrater Sara och Susanna ta reda på när vi åkte till Sydafrika med Röda Korsets Folkhögskola och kursen Fair Trade. I Sydafrika finns det nämligen ett initiativ som heter Fair Trade Tourism. Det är en certifiering som visar att olika turismverksamheter arbetar aktivt med miljöfrågor och socialt ansvar. Nedan ser du några exempel på hur turismbranschen kan arbeta med hållbarhet:

Här får du ta med dig hinken in i duschen

The Backpack, vandrarhem i Kapstaden

Bild på en som jobbar på vandrarhemmet The Backpack.

Evelyn Williams har arbetat på the Backpack i många år. Det är också den arbetsplats hon har tyckt bäst om.

På The Backpack genomsyrar engagemanget verkligen verksamheten. De är också duktiga på att kommunicera sitt engagemang till gästerna, vilket gör att fler blir uppmärksamma på vilka problem och utmaningar som finns, men också att det finns lösningar och att man som gäst kan bidra med en liten del.

För att skapa en schysst arbetsplats jobbar the Backpack med flera punkter. En sak som utmärker dem är att de betalar ut levnadslön till sina medarbetare, det vill säga en lön som utgår från vad saker kostar i just det landet och räcker till det man behöver – som mat, hyra, transport, sjukvård, med mera. Den som anställs på The Backpack får motsvarande 5 610 kr i månaden i ingångslön, att jämföra med 1 980 kronor som är minimilön i service- och hotellbranschen.

För att undvika säsongsarbete, som innebär att anställda går utan inkomster en del av året och får en osäker tillvaro, anställer de i stället ungdomar när de behöver förstärkning. För ungdomarna blir det mer en bonus att hoppa in och jobba ett tag. Ofta rör det sig om personer som har deltagit i något av de projekt vandrarhemmet stödjer, eller barn till någon av de anställda. Som gäst kan man välja att skänka depositionen för dörrnyckeln till en fond ur vilken de anställda kan ansöka om utbildningsstipendier för sig själva eller sina barn.

The Backpack stödjer också ett antal olika samhällsprojekt, bland annat ett hopprepsprojekt för ungdomar (hopprep är en populär sport i Sydafrika). De har också en hantverksbutik i receptionen där de flesta varor har producerats av marginaliserade grupper.

The Backpack är också engagerade i Pack for a purpose, ett initiativ som går ut på att man som turist kan skänka saker som efterfrågas av en lokal organisation. Vi gav till exempel ett par fotbollar till en idrottsförening.

Vandrarhemmet sparar också vatten, har solpaneler på taket och komposterar matavfall som sedan blir ny jord i trädgården.

Varorna i The Backpacks butik.

Varorna i the Backpacks butik med lokalt hantverk är märkta med dubbla prislappar, så att det framgår hur stor del av priset som går tillbaka till hantverkaren.

Solpaneler på vandrarhemmet The Backpacks tak.

Vandrarhemmet värmer allt sitt varmvatten med solenergi.

Skylt som uppmuntrar The Backpacks gäster att spara vatten.

Vandrarhemmets gäster uppmuntras att spara vatten. Bland annat finns hinkar att ta med i duschen så att vattnet kan återanvändas i trädgården.

Ordnar dyk med hajar – och låter afrikanska pingviner gå på rehab

Dyer Island Cruises och Marine Dynamics, Gansbaai

Två populära saker att hitta på som turist i Sydafrika är att åka på valsafari och att burdyka med vithajar. Det kan man göra i Gansbaai, ett par mil sydöst om Kapstaden, hos företagen Dyer Island Cruises och Marine Dynamics. Tillsammans står de även bakom en stiftelse som driver ett antal projekt för att forska kring och bevara olika djurarter, till exempel ett rehabiliteringscentrum för skadade afrikanska pingviner och fåglar. De håller även utbildningsprogram för skolbarn, sätter upp små nästen för de afrikanska pingvinerna så att de kan lägga ägg, studerar och forskar på vithajar och valar, anordnar håll havet rent-kampanjer och hjälper valar och delfiner som strandat i området. Att det går bra för deras verksamheter är en förutsättning för att kunna driva alla dessa initiativ, även om själva rehabiliteringscentret också har fått företagssponsring.

Val- och hajdykning är säsongsberoende, men de här företagen har undvikit säsongsarbete och därmed osäkra inkomster för personalen. När det inte är val- eller hajsäsong kan de anställda arbeta med underhåll av båtarna eller natur- och miljövård.

Pingvinerna i Dyer Island cruises rehabiliteringscenter.

Dyer Island cruises rehabiliteringscenter för skadade fåglar och afrikanska pingviner.

Bild på en som har jobbat på rehabiliteringscentret sedan det öppnade 2015.

Xolani Lawo har jobbat på rehabiliteringscentret sedan det öppnade 2015 och är mycket engagerad i att pingvinerna de tar hand om ska ha det bra.

Bild på insamlad skräp i en val av metall.

Företagen driver också kampanjer för att hålla haven runt Sydafrika rena från skräp.

Townshipbesök sponsrar grönsaksodling och kulturhus

Turarrangören Uthando, Kapstaden

En annan populär turistaktivitet i Sydafrika är att åka och besöka ett township, en fattigare förort. Att turister världen över åker på "kåkstadsturism" har kritiserats som en oetisk form av sightseeing där rika – ofta i bilar eller bussar – glider förbi och tittar på och fotar fattiga människor.

Turarrangören Uthando i Kapstaden har dock tagit fasta på att skapa en bra ett bra möte mellan turister och lokalbor. Uthando har inte som syfte att gå med vinst utan strävar i stället efter att finansiera olika samhällsprojekt. Genom en guidad tur med Uthando får turister möjlighet att besöka tre eller fyra olika samhällsprojekt och organisationer som arbetar med allt från odling till djurvård och HIV/Aids. Varje månad går sedan 75 procent av Uthandos inkomst tillbaka till dessa olika initiativ.

Innan man åker ut får deltagaren ta del av en “uppförandekod" med förhållningsregler för att det hela ska gå schysst till. Till exempel uppmanas man att inte fota folk hur som helst utan fråga först om det går bra. Uthando ordnar endast en tur om dagen, sex dagar i veckan. Tanken är inte att det ska bli någon storskalig massturism. Turen var ett intressant sätt för oss som turister att få träffa sydafrikaner och ta del av deras vardag och engagemang i olika frågor.

Bild på stadsodling.

På vår tur med Uthando besökte vi ett stadsodlingsprojekt .

En grupp som framträder med sång och dans på ett kulturcenter.

Vi besökte också ett kulturcenter där ett sång- och dansframträdande mötte oss.

Väljer små lokala leverantörer för att förhindra inkomstläckage

Antrim Villa guesthouse, Kapstaden

En baksida med turismsektorn är att den ofta "läcker" inkomster från lokalsamhället till andra länder och stora företag. Inom Fair Trade Tourism har de flera principer som handlar om att ta hänsyn till lokalsamhället och att det ska gynnas av turismen. För att bidra till rättvis handel ska verksamheterna till exempel arbeta för långsiktiga relationer med leverantörer, särskilt små lokala entreprenörer.

Det gör till exempel Antrim villa, ett mindre, svenskägt guesthouse i Kapstaden. De stödjer även stiftelsen The Darling Trust som arbetar med hjälp till självhjälp genom utbildning och hälsovård. Varje månad hålls också ett möte för de anställda på guesthouset med ett tema, till exempel första hjälpen, för att de anställda ska få med sig nya kompetenser.

Bild på Antrim Villa.

Det gör till exempel Antrim villa, ett mindre, svenskägt guesthouse i Kapstaden.

Kort om Fair Trade Tourism

  • Icke vinstdriven organisation som sedan 2003 certifierar turismverksamheter i Sydafrika, på Madagaskar och i Mocambique.

  • För att bli certifierad ska verksamheten leva upp till krav på bl a rättvisa löner och arbetsförhållanden, etiskt företagande och respekt för mänskliga rättigheter, kultur och miljö.

  • Varje år ska verksamheterna redovisa hur de jobbar till Fair Trade Tourism. Vart tredje år utförs en granskning på plats av en tredje part.

Vill du veta mer?

Hela rapporten från resan hittar du bifogad här:

Text

Bild på Annika Ahlberg

Annika Ahlberg

Annika Ahlberg är ambassadör för Schyst resande.

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer