Tomte i julljus

Så reser du mer hållbart i jul – 7 enkla tips

Färska siffror visar att trenden håller i sig: Svenskarnas flygande minskar. Och precis som vi tänker alltmer på klimatet när vi bokar resa finns det saker vi kan göra väl på plats för att värna om människor och miljö. Här är nätverket Schyst resandes sju tips till dig som ska ut och resa i jul.

Att det gör stor skillnad för ens klimatavtryck att resa miljövänligt är det många som känner till. Ny statistik från Transportstyrelsen visar att svenskarnas flygande sjönk med 4 procent under perioden januari-november 2019 jämfört med samma period året innan. Trendbrottet som kom hösten 2017 håller alltså i sig. Inrikes flygresor står för den största minskningen – 9 procent färre resor jämfört med förra året. Intresset för att ta tåget på semestern har också nått nya höjder under året.

Men det finns fler viktiga saker vi kan göra för att se till att vårt resande gör ett positivt avtryck när vi väl är på plats.

– På utlandsresan vill vi unna oss, testa nya saker och lämna vardagens regler. Vilket är härligt, så länge man kommer ihåg att vårt borta är någon annans hemma. Att resa hållbart handlar om att ha en helhetssyn på resan, från själva transporten till boendet, maten och aktiviteterna, säger Helena Myrman, projektledare för Schyst resande.

Ofta handlar det bara om att tänka till. I vems fickor vill du att dina semesterpengar hamnar? Ska du välja den stora hotellkedjan eller det lilla familjehotellet? Tjänar personen som städar ditt rum tillräckligt för att sätta sina barn i skolan? Och blir det något vatten kvar till lokalbefolkningen när turisterna har fått sina vattenland och pooler?

Här kommer Schyst resandes tips på sju enkla val som ger stor effekt.

  • Boka mindre och lokalägda boenden, som bidrar till näringslivet på plats. Åk inte på all-inclusive.
  • Skippa kryssningen – den är ofta en större miljöbov än flyget.
  • Åk inte på golfsemester i ett land med vattenbrist. Att underhålla en gigantisk gräsmatta för turister är inte högsta prio när vattnet sinar.
  • Välj ett hotell utan pool och skippa vattenlandet. Njut av att bada i havet i stället!
  • Prova de lokala matställena och specialiteterna. Och ät mer vegetariskt. Detta är supertipset som både sänker klimatutsläppen och sparar stora mängder vatten och mark.
  • Tacka nej till engångsplast. Sitt på restaurangen i stället för att välja takeaway och drick kranvatten där det är möjligt.
  • Undvik evenemang där djur används som underhållning.

Här hittar du fler enkla och handfasta tips på hur du kan resa hållbart

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här