Res mer hållbart- spara på vatten

Vi tar det för givet – ­tillgången till rent vatten. Men 768 ­miljoner ­människor världen över saknar det. Med några enkla knep kan vi turister under hjälpa till att spara på vattnet i ­drabbade länder. Visste du att ett hotell i Thailand kan förbruka 700 liter vatten per gästnatt?

Eller att ­turismsektorn på Bali använder 65 procent av landets ­tillgängliga ­vattenresurser till exempelvis ­swimmingpooler, luftkonditionering, tvätt, matlagning och bevattning av grönområden?

– Det påverkar lokal­befolkningens tillgång till dricksvatten, odling och hygien, ja all daglig användning, säger ­Maria Sjödin, kommunikationschef på Fair Trade Center.

I frågan om rent vatten handlar det inte alltid om brist på vatten – utan fördelning av vattnet.

– I många länder finns inte tillräcklig reglering av turism­sektorns vattenanvändning. På så vis är det inte bara individens ansvar att välja miljömärkta hotell på ­resan, utan också ­hotell- och rese­arrangörer har ett stort ansvar att undersöka om ­deras ­vattenförbrukning konkurrerar med lokalbefolkningens behov, säger Maria Sjödin.

Schyst resande har också granskat en rad andra ­områden, som hur semester­kassan bättre kan gynna ­lokalbefolkningen, och ­samlat statistik för hur ­miljövänliga farkosterna vi reser i är.

Läs mer på Aftonbladet Resa

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här